Kultura
0

Lovro Pogorelić i Sarajevska filharmonija u povodu 200. rođenja Franza Liszta

Sarajevo-x.com
Ove godine svijet obilježava 200 godina od rođenja mađarskog kompozitora i pijaniste Franza Liszta, kritičara i organizatora muzičkog života. Obilježavanje Lisztove godine simbolično je počelo u Beču, gradu u kojem je 1823. godine sa samo 12 godina Liszt održao prvi veliki klavirski koncert.

Koncertom u četvrtak, 22. aprila, Sarajevska filharmonija će se pridružiti ljubiteljima klasične muzike i uz solistu, istaknutog hrvatskog pijanistu Lovru Pogorelića, obilježati ovaj jubilej.

Sarajevska publika će za ovu priliku čuti "Malédiction" za klavir i gudače, te Koncert za klavir i orkestar no. 1 u Es-Duru F. Liszta, koji se odlikuje snažnim dramatskim nabojem. Nastao je 1848. godine i koncipiran je u kratkim stavovima koji se izvode bez pauza - neposredno prelazeći jedan u drugi.

Sarajevskoj publici već poznat pijanista Lovro Pogorelić od svoje sedamnaeste godine izvodi koncerte širom svijeta. Solistički ili uz pratnju orkestra ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti.

U drugom dijelu koncerta na programu je Simfonija no. 1 u c-molu Felixa Mendelssohna koja svjedoči tipičnim karakteristikama kompozitora poput profinjenosti melodike, elegancije, suzdržanosti izraza kao i besprijekornom poznavanju orkestracije.

Gost dirigent je Gianluca Marciano iz Italije, umjetnički direktor i dirigent Tblilisi Opere, kao i umjetnički direktor Al Bustan Festivala u Bejrutu.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati ili na e-mail: [email protected].