{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lovrenović: Nadam se da će most biti na listi svjetske baštine UNESCO-a

F
5.2.2006. u 11:31
0
0
Lovrenović: Nadam se da će most biti na listi svjetske baštine UNESCO-a
0
Lovrenović: Nadam se da će most biti na listi svjetske baštine UNESCO-a
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović u izjavi za FENU je kazao kako se nada da će Most Mehmed -paše Sokolovića u Višegradu biti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Za pet mjeseci, od septembra do januara, Komisija je napravila nominacioni fajl, koji je kompleksan materijal. Kako Lovrenović kaže, fajl je u neformalnom razgovoru sa predstavnikom UNESCO-a dobio dobru ocjenu.

- Procedura eventualnog uvrštavanja Mosta Mehmed-paše Sokolovića na listu UNESCO-a trebala bi biti završena oko 2007. godine. Uobičajena procedura traje oko godinu i po do dvije godine. Godišnje UNESCO dobije oko 700 aplikacija, jer je prestižno naći se na UNESCO-ovoj listi, ističe Lovrenović.

Kada je riječ o eventualnim sanacijama na Mostu Mehmed- paše Sokolovića koji se kao kulturno istorijski objekat nalazi na listi 100 najugroženijih spomenika svijeta, Lovrenović kaže da je Komisija uspjela zabraniti saobraćaj preko mosta.

- Prošle godine vršena su podvodna istraživanja oštećenosti mosta. Komisija će i dalje lobirati kod potencijalnih donatora, a Republike Turske je obećala pomoć za obnovu višegradske ćuprije, navodi Lovrenović.

I ovom prilikom ističe kako je većina kulturno-istorijskih spomenika u BiH ugrožena.

- Na listu ugroženih spomenika stavljamo zaista one najdrastičnije primjere, što ne znači da ostali nisu ugroženi. Veliki dio spomenika je u takvom stanju da su im neophopdne intervencije, kazao je FENI Lovrenović.

On naglašava da je ključni problem kada je riječ o zaštiti i nepostojanje zakona o kulturnom naslijeđu. Komisija je izradila Prijedlog zakona u uvjerenju da on može biti solidno polazište za njegovo usavršavanje, ne dovodeći u pitanje da li taj zakon treba BiH. Prijedlog Zakona je upućen Ministarstvu civilnih poslova i nalazi se u proceduri, tj. ovo ministarstvo sada prikuplja mišjenja o prijedlogu. A kada će se prijedlog naći u parlamentarnoj proceduri to je još uvijek nepoznato.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: