Značajan uspjeh
20

Louvre Abu Dhabi za godinu dana privukao milion posjetilaca, 60 posto su strani turisti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Louvre Abu Dhabi, prvi muzej koji nosi ime "Louvre" izvan Francuske, za godinu dana privukao je milion posjetilaca.

Muzej Louvre Abu Dhabi otvoren je 11. novembra 2017. godine kao rezultat 30-godišnjeg sporazuma između Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je vrijedan više od milijardu dolara. Otvorenju muzeja prisustvovali su francuski predsjednik Emmanuel Macron i vođa Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Međunarodni posjetioci čine oko 60 posto od ukupnog broja posjetilaca, oko 40 posto posjetilaca čine stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Najviše je bilo posjetilaca iz Francuske, Njemačke, Kine, Velike Britanije, SAD-a i Azije.

Za prvu godišnjicu ovog muzeja organizovani su simpoziji, plesne predstave, koncerti i posebna izložba posvećena povijesti trgovine u regiji. CNN piše da je koncert Dua Lipe otkazan zbog kišnih oluja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Louvre Abu Dhabi smješten je u modernu i svijetlu zgradu na otoku Saadiyat na obali Arapskog zaljeva. Krasi ga 600 eksponata, a među brojim umjetničkim djelima ističu se Autoportret Vincenta van Gogha, Jean d'Aire Augustea Rodina i Primaticeova skulptura Apollo Belvedere. U ovom muzeju uskoro će biti izložena i Da Vincijeva slika "Salvator Mundi" stara 500 godina. Ova slika je prošle godine na aukciji u New Yorku prodata za 450 miliona dolara.