Kantautorova unuka
548

Lora Monteno: Nije mi važno hoće li se grad ili država odužiti Kemi, njegova porodica ga ne zaboravlja

E. Sk.
Da je živ, Kemal Monteno bi 17. septembra napunio 71 godinu. Od smrti legendarnog sarajevskog kantautora prošlo je četiri godine. Za njegovu unuku Loru, kao i ostatak porodice, Kemica je još živ, jer ga se oni sjećaju svaki dan.

O tome da se godišnjice Kemine smrti u njegovom rodnom Sarajevu obilježavaju skromno, pisalo se mnogo puta. No, njegovoj porodici to nije važno, kaže unuka legendarnog umjetnika Lora Monteno u razgovoru za Klix.ba.

"Na Kemu ne gledam kao na zvijezdu. Nije mi važno hoće li mu se odužiti grad Sarajevo ili država BiH, važno mi je da mu se ja odužim i njegova porodica. Hoće li ga se iko sjetiti ili obilježiti njegovu godišnjicu, ne igra veliku ulogu. Kemo je bio jedno, Oliver Dragojević je bio drugo, Davorin Popović je bio treće. Mi kao porodica ga se sjetimo svaki dan i meni je to najvažnije, čak i da se njegove pjesme ne puštaju na radiju, to nam nije važno, jer ih mi slušamo", iskrena je Lora.

Prva pomisao na djeda 24-godišnjoj Lori je pozitivna energija kojom je zračio...

"Kemo mi je bio mama, tata, djed, baka... Uvijek sam govorila da smo mi blizanci, da sam ja on, a on ja. Najviše ga pamtim po pozitivnoj energiji. I kad je bilo najgore, on je uvijek govorio da će sve biti dobro. Govorio nam je da se uvijek trebamo ponašati kao da je sve super, jer će tada to i biti. Čak i u najtežim trenucima. Kad sam tužna i kad mi je teško, sjetim se toga i onda je sve lakše", priznaje Lora.

Kemal Monteno
Kemal Monteno

Iznimno je teško, kaže naša sagovornica, kada čuje stihove pjesme "Sarajevo, ljubavi moja", uz koju je Monteno sahranjen, no svaka njegova pjesma za nju je, ističe, jednako važna i draga.

"Sve njegove pjesme puštam i volim. Mnogo volim pjesme koje nikad nisu snimljene, ali koje je Kemo često pjevao na kraju koncerata. Svaki njegov koncert imao je svoju završnu pjesmu koja je zvučala drugačije. E njih volim slušati, jer se uvijek nasmijem. Teško mi je koju god pjesmu da čujem, jer zvuče previše stvarno. Opet, s druge strane, drago mi je da imam taj luksuz da i sad, nakon toliko godina, imam priliku da čujem njegov glas", govori Monteno.

Dok ga se porodica i prijatelji sjećaju, naglašava Lora, Monteno će uvijek biti živ.

"Vrijeme se, istina, mijenja, samim tim i ukus za pjesme koje sluša nova generacija, ali sigurna sam da uvijek ima onih koji njegove pjesme slušaju i danas, iako nije moderno ono što je bilo prije dvadeset godina. Kemo je uvijek pjevao o ljubavi, ljudi se i dalje zaljubljuju uz njegove pjesme. Svi se možemo pronaći u tim pjesmama", smatra Lora.

Dok pomalo zastaje, jer osjeća knedlu u grlu, Lora nam na kraju razgovora kaže da bi njen djed bio ponosan na nju i njenu sestru koje su izrasle u samostalne i uspješne djevojke.

"Kemo bi bio ponosan na mene i na sestru, jer čak i kad je bilo najteže, uspjele smo završiti fakultet, zaposliti se, a sve smo same završile, niko nam nije pomogao. Uvijek nam je govorio da radimo i učimo za sebe. Imale smo sve predispozicije da budemo razmažene, a nismo, mislim da bi na to bio veoma ponosan", kaže Lora kojoj je Monteno posvetio pjesmu "Lora" snimljenu u aprilu 2016. godine.

Podsjećamo, Monteno je 21. januara 2015. godine preminuo u 67. godini zbog komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega.