Žrtva vlastite popularnosti
0

Ljudski znoj i dah ugrožavaju freske Sikstinske kapele

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki broj turista, njih oko 4,5 miliona godišnje, koji prođu kroz slavnu Sikstinsku kapelu u Vatikanu ugrožava njene svjetski poznate freske na zidovima, upozorili su iz muzeja Vatikana u petak.

"Ljudski dan, znoj, prašina i vlaga opasni su za freske", rekao je direktor vatikanskih muzeja Antonio Paolucci za AFP.

Sistem koji kontroliše klimu, temperaturu i vlažnost unutar kapele star je 20 godina, te mu je potrebna hitna zamjena.

Paolucci je objasnio da između 15.000 i 20.000 ljudi svakog dana posjeti kapelu, što je previše, pa su znakovi propadanja nekih freski, poput Michelangelovog "Posljednjeg suda" iznad oltara kapele, postali jasno vidljivi.

Paolucci kaže da je svjestan da najjednostavnije rješenje, a to je ograničen broj posjeta, ne bi bilo pravedno prema ljudima željnim dolaska u kapelu.

Isključuje i opciju temeljite restauracije kapele, poput onih iz 1980. i 1990. godine.

"Ako želimo da sačuvamo Sikstinsku kapelu za buduće generacije, morat ćemo se suočiti s velikim zadatkom. Konzervatori će morati da upotrijebe onoliko kreativnosti i inteligencije kao što su i renesansni majstori koji su naslikali blago u kapeli", poručio je Paolucci.

Vatikanski zvaničnici će se o ovom problemu savjetovati sa tehničarima kako bi se što prije zamijenio sistem koji kontroliše temperaturu. Ne zna se koliko će to koštati.