Kultura
0

Ljubici Ostojić Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

Klix.ba
Ljubica Ostojić (Foto: Bh. leksikon)
Ljubica Ostojić (Foto: Bh. leksikon)
Prema odluci Direkcije Festivala MESS ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra bit će dodijeljen bh. dramaturginji, proznoj spisateljici, književnici za djecu, pjesnikinji Ljubici Ostojić. Nagrada će joj biti dodijeljena na posebnoj svečanosti 6. oktobra.

Povodom dodjele ovog najvišeg priznanja koji dodjeljuje Direkcija Festivala, direktor Dino Mustafić je izjavio: "Iznimna nam je čast da naše najznačajnije priznanje mozemo dodijeliti Ljubici Ostojić za njen posvećeni rad u teatru, za njen odnos prema umjetnosti za koju vjeruje kroz svoje dramske tekstove da moraju oslikavati iskonske ljudske vrijednosti i istine koje nas vode do vlastite identifikacije okrepljenja i potvrđivanja humanizma. Njen spisateljski rad odlikuje imaginacijsko i doživljajno kroz briljantne poetske slike i poetski dramski jezik. Imao sam čast i da sarađujem s njom kao dramaturgom i mogu potvrditi koliko sam toga u tom radu naučio što me je i odredilo da vjerujem u pozorište emocije."

Ljubica Ostojić rođena je 1945. u Beogradu, a diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu (Likovni odsjek) i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek komparativne književnosti i teatrologije. Objavila je brojne knjige za djecu i mlade, zbirke poezije za odrasle, te brojne dramske tekstove, scenarije za TV serije, TV drame, radio-drame. Prije skoro pune četiri decenije počela je primati nagrade za svoj plodni stvaralački rad. Samo neke od njih su nagrada za najbolju knjigu izdavača Svjetlost ("Tu stanuje Danijelova priča", 1974), Državna i univerzitetska biblioteka, nominatorno tijelo iz Bosne i Hercegovina za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren (2011), Nagrada za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku Alija Isaković za dramu "Kad uscvate glog, crntrn" (2010), Nagrada Luka Pavlović za najbolji esej o teatru, koju dodjeljuje Asocijacija profesionalnih teatarskih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine, za godinu 1990/91, te brojne druge.

Ljubica Ostojić živi i radi u Sarajevu.