Kultura
30

Ljubav prema psima iznad svega: Gala projekcija filma "Bijeli Bog":

Klix.ba
U okviru Takmičarskog programa za igrani film 20. SFF-a večeras će biti upriličena gala projekcija filma "Bijeli Bog", višestruko nagrađivanog reditelja Kornela Mundruczóa.

Film tematizira novi zakon u Mađarskoj koji daje prednost psima s pedigreom, a vlasnicima mješanaca nametnuta je visoka taksa.

Vlasnici mješanaca počinju napuštati svoje ljubimce i pseća su skloništa ubrzo pretrpana. Trinaestogodišnja Lili se očajnički bori da zaštiti svog ljubimca Hagena. Odbija da prihvati argumente svoga oca i pada u očaj kada on Hagena izbacuje na ulicu. Naivno vjerujući da ljubav može prevladati sve prepreke, Lili kreće u potragu za svojim psom kako bi ga spasila.

Kornel Mundruczó je rođen u Mađarskoj 1975. godine. S prvim igranim filmom "Pleasent Days" 2002. godine je osvojio Srebrenog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu. Njegov film "Delta" je nagrađen FIPRESCI nagradom.

Sa posljednjim ostvarenjem "Bijeli Bog" osvojio je glavnu nagradu u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu. Gala projekcija počinje u 22:30,. a prije toga ekipa filma prošetat će crvenim tepihom.