Kultura
0

"Ljubav na granici" u Chicagu

Sarajevo-x.com
"Ljubav na granici" dokumentarni film bosanskohercegovačkog reditelja Miroslava Mandića pozvan je da učestvuje na 41. Međunarodnom film festivalu u Chicagu, koji se održava od 6. do 20. oktobra. Film "Ljubav na granici" će se prikazati u okviru sekcije "Docufest" u kojoj se jedanaest najznačajnijih dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta, nastalih u protekloj godini, takmiči za glavnu nagradu festivala "Zlatni Hugo".

Međunarodni film festival Chicago, najstariji je takmičarski festival međunarodnog tipa na području Sjeverne Amerike. U okviru dvanaest programa festival će ove godine prikazati 150 filmova iz 34 zemlje.

Film "Ljubav na granici“ imao je uspješnu svjetsku premijeru na Locarno Film Festivalu, nakon čega je prikazan u okviru programa Regionalni dokumentarni 11. Sarajevo Film Festivala, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija za ljudska prava.

“Ljubav na granici” je priča je o tri para iz Mostara, Dubrovnika i Sarajeva koji uprkos svojim različitim nacionalnostima, predrasudama njihovih porodica i sredine u kojoj žive, pokušavaju biti zajedno.

Miroslav Mandić je diplomirao režiju i scenarij na Univerzitetu Columbia u New Yorku, te snimio kratki film ”Brak radnika” (1985). Film je osvojio Grand Prix “Zlatni zmaj” na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakowu, te brojne nagrade na drugim festivalima kratkog filma. Njegov dugometražni igrani film “Život radnika” (1987) osvojio je Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Strasbourgu. TV serija “Top lista nadrealista” (1989-1990), politička komedija u stilu sličnom “Letećem cirkusu Monty Phytona", na kojoj je radio kao koscenarista i reditelj, bila je najpopularnija TV emisija u bivšoj Jugoslaviji. U posljednje vrijeme Mandić priprema režiju igranog filma “Hiljadarka” prema scenariju Zilhada Ključanina. “Ljubav na granici” (2005) prvi mu je dugometražni dokumentarni film.

Film “Ljubav na granici” nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost / pro.ba iz Sarajeva i noneline films iz Praga. Sniman je u toku prošle i tekuće godine na lokacijama u Dubrovniku, Mostaru i Sarajevu.