Kultura
98

Ljiljana Čekić, selektorica Teatar festa: Slogan ovogodišnjeg festivala je "Ovdje i sada"

Piše: E. Bučinski
Ljiljana Čekić
Ljiljana Čekić
Teatar fest Petar Kočić 2016. devetnaesti put od 17. do 24. maja krasit će pozornicu Narodnog pozorišta RS (NPRS) u Banjoj Luci i to predstavlja svojevrstan podvig, jer u današnje vrijeme kada se za kulturu premalo izdvaja održati kontinuitet ovako zahtjevnog festivala nije nimalo lako.

"Kontinuitet u radu bilo koje manifestacije, na bilo kom mjestu na svijetu, zahtijeva značajan napor ljudi koji su angažovani u realizaciji tog događaja. A to nikada nije lako. Ni kod nas, niti bilo gdje drugo", rekla je za Klix.ba Ljiljana Čekić, selektorica Teatar festa i glumica u NPRS.

Ona je dodala da je svake godine festival drugačiji jer se sve mijenja pa i pozorišna produkcija koja diktira izgled selekcije, ali da će u osnovnoj strukturi festival biti isti kao i prethodnih godina.

Pozornica mala za neke predstave

"Kao i prethodni festivali i ovogodišnji ima namjeru da našoj publici prikaže najbolje predstave koje su premijerno odigrane u proteklih godinu dana u regionu", rekla je selektorica festivala.

Selektorica je napomenula da je Teatar fest stekao odgovarajući umjetnički standard ispod kojeg ne ide.

"Da bi učestvovale na Teatar festu predstave moraju da budu dobre i da svojom estetikom i sadržajem budu zanimljive našem gledaocu. Ovogodišnji Teatar fest Petar Kočić odvija se pod sloganom 'Ovdje i sada' (Hic et nunc), ali selekciju nisam pravila na osnovu te krilatice. Ona se sama pojavila nakon većine odgledanih predstava", objasnila je Ljiljana.

Selektorica Teatar festa podijelila je žaljenje da NPRS ipak ima svoje nedostatke kada je riječ o realizovanju velikih projekata kao što je ovaj festival.

"Nažalost, morali smo se odreći gostovanja nekih pozorišta jer je pozornica Narodnog pozorišta RS mala za postavljenje nekih predstava. Naše pozorište je zidano prije 82 godine i svojim dimenzijama nema mogućnosti da primi pojedine predstave koje su rađene na daleko većim scenama", kazala je ova umjetnica.

Program Teatar festa

Ovogodišnji Teatar fest počet će 17. maja premijerom predstave domaćeg ansambla NPRS Podvala, autora Milovana Glišića u režiji Đurđe Tešić.

Na programu su i predstave: "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda, "Čudovište" Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, kao i "Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda", koju igraju glumci Ateljea 212.

Banjalučka publika imat će priliku da gleda i predstavu "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, "Sumnjivo lice" u interpretaciji ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, kao i komad "Čaruga" koji je zajednički projekat Narodnog pozorišta Leskovac i Puls Teatra Lazarevac.

Festival će 24. maja biti zatvoren koncertom Konstantina Kostjukova i zvijezda Beogradskog baleta.