Od 14. do 21. juna 2009.
0

Ljetni Kamp animacije na Igmanu

Sarajevo-x.com
U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u periodu od 14. do 21. juna. ove godine održat će se ljetni Kamp animacije Igman 2009.

Kamp će okupiti 40 učenika srednjih škola iz brojnih gradova Federacije BiH koji će pohađati predavanja iz 2D, 3D animacije, istorije animiranog filma, procesa nastajanja filma, te tonskog snimanja od priznatih autora iz pomenutih oblasti. Tu su, prije svega, stari prijatelj Kampa animacije, autor i karikaturista Stiv Cinik, reditelj Nedžad Begović, te autori Faruk Šabanović i Enis Čišić. Pored toga, a u duhu tradicije započete na zimskom kampu u Neumu, bivši polaznici, a sada već autori animiranog filma i stalni predavači će sa srednjoškolcima proći kroz osnove kreiranja animiranog filma u 2D i 3D tehnici.

Novost u radu kampa je da, od 40 pomenutih, 10 je najboljih polaznika prošlog kampa u Neumu, za koje su organizirana napredna predavanja u cilju omogućavanja njihovog kontinuiranog rada i učenja. Predviđeno je da napredna grupa tokom kampa kreira dvije kratke animacije – promotivne spotove Kampa animacije i to u 2D i 3D tehnici.

Također, od brojnih aktivnosti kampa, treba izdvojiti i predavanje Vefika Hadžismajlovića, poznatog historičara umjetnosti i nagrađivanog autora dokumentarnih i igranih filmova. Gospodin Hadžismajlović će održati predavanje o istoriji animacije u Bosni i Hercegovini, a potom će uslijediti projekcije njegovih autorskih filmova nastalih prije 40 godina: "Izlog" i "Nokturno-animirana grafika". Polaznici kampa animacije posjetiće i Dramski studio JSBiH gdje će se upoznati sa veoma važnim aspektom kreiranja animiranog filma: snimanje zvuka i šumova. Predavanje će držati višestruko nagrađivani tonski snimatelj Mirsad Tukić.

Podršku Kampu animacije i ovoga puta pruža Prime Time Produkcija iz Sarajeva.

Kamp animacije Igman 2009. održavaće se u novootvorenom Omladinskom hostelu Feri na Igmanu koji je takođe projekat finansiran od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Svečano otvaranje Kampa animacije 2009. održaće se u ponedjeljak, 15. juna u 19.00 sati u Omladinskom hostelu Feri na Igmanu. Kamp će otvoriti federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac.

Predavači i voditelji radionica: Stevan Šinik aka Stiv Cinik, Nedžad Begović, Vefik Hadžismajlović, Mirsad Tukić, Faruk Šabanović, Enis Čišić, Boris Stapić, Sabina Pezo, Zdravko Cvjetković, Edin Durmišević, Emir Durmišević, Tarik Šabanović, Seid Turšić i Darijan Kalauzović.