Veliko peto izdanje
0

Ljetne večeri Studio teatra i ove godine u Zenici pod otvorenim nebom

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Zenici će i ove godine biti organizovan teatar pod otvorenim nebom "Ljetne večeri Studio Teatra", a na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program 5. izdanja jedinstvene kulturne manifestacije u Zenici.

Ljetne večeri se već pet godina realizuju u organizaciji Studio Teatra iz Zenice, a povodom malog jubileja, ovo će biti prvi put da će građanima osim predstava biti predstavljen i koncertni sadržaj.

Naime, povodom obilježavanja 5. godišnjice Ljetnih večeri i deset godina postojanja zeničkog benda Balkaneros banditos na otvorenju festivala bit će upriličen koncert za sve posjetioce.

Direktor Ljetnih večeri Studio Teatra Nusmir Muharemović je kazao da su na početku ove priče sanjali da dođu na ovaj nivo.

"Sanjali smo da budemo gdje smo sada, ne samo što se tiče festivala, već i popratnih sadržaja. U Zenici ćemo u 15 dana imati umjetnike iz 17 država svijeta. U sklopu performansa 'Putevi heroja' imat ćemo glumce iz cijelog svijeta i veliko je to za nas koji postojimo pet godina. Upravo ovaj festival nas je preporučio kao partnersku organizaciju iz BiH. Festival otvaramo performansima 'Voljeni neprijatelj' na ulicama grada, gdje će cijeli grad biti scena. Iste večeri, prvi put ćemo imati muzički sadržaj, nakon čega počinju predstave", kazao je Muharemović.

Druga noć festivala rezervisana je za jednog od najboljih u Evropi - Zijaha Sokolovića i "Međuigre 0-24", dok će beogradski teatar nastupati treće večeri festivala predstavom "Krevet za šestoro". Četvrtu večer za posjetioce će biti odigrana predstava "Mladi u doba korone", a posljednje festivalske večeri, po tradiciji, igrat će "Državni lopov".

Iz Studio Teatra su kazali da su sretni što su i ove godine uspjeli organizovati festival koji svake godine okupi više hiljada posjetilaca, a pozvali su i sve nadležne institucije da podrže ovakve projekte koji imaju samo jedan cilj da kultura bude dio svakodnevnice.

Festival počinje 13. jula i trajat će do 17. jula, a sve informacije i rezervacije karata moguće je izvršiti na broj 060 355 0770, mail [email protected], kao i Facebook stranici.