Od 4. do 10. augusta
5

Ljetne večeri Studija Teatar i ove godine u Zenici s predstavama iz regije

Piše: E. M.
Detalj s konferencije za novinare u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Studio Teatar po drugu godinu zaredom u prostorima Bošnjačke zajednice kulture Preporod Zenica organizuje Ljetne večeri ispunjene predstavama za sve Zeničane. Nakon prvijenca s domaćim predstavama, ovogodišnje Ljetne večeri donose svim posjetiocima i predstave iz Beograda i Zagreba.

Direktor Ljetnih večeri Nusmir Muharemović je kazao kako su ove godine odlučili proširiti program i publici priuštiti nešto nove. Po prvi put, festival je poprimio i međunarodni karakter, a za najmlađe posjetioce su na rasporedu i dvije dječje predstave.

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo došli do ove faze da možemo najaviti naš program, iako smo prošli kroz težak period organizacije festivala. Zahvaljujući Gradskoj upravi Zenice te Sarajevskoj pivari uspjeli smo realizirati ovaj projekt. Naši sponzori, prvenstveno Sarajevska pivara, je društveno odgovorna kompanija i mi smo odlučili pratiti njihov korak zbog čega ćemo na svaku predstavu pozvati članove određenih udruženja da budu naši gosti", kazao je Muharemović.

Tako će jedne večeri gosti Studija Teatar biti štićenici bez roditeljskog staranja Dom porodica, članovi paraolimpijskog udruženja Baton, Saveza slijepih i slabovidnih i drugi gosti.

Na ovogodišnjem festivalu koji će trajati sedam dana očekuje i sedam predstava u noćnim terminima. Festival će 4. augusta otvoriti beogradska predstava Svingeri, a dan poslije za najmlađe od 20 sati Kabare teatar Tuzla priprema predstavu Vrh svijeta - DJ Šampinjon.

JU KSC Kakanj će 6. augusta od 21 sat prirediti duodramu Emigranti, dok će 7. augusta Studio Teatar izvesti duodramu Derviš i smrt.

Dječja predstava Lakonoga u čarobnoj šumi u organizaciji UG "Fani" i JU "BKC Sarajevo" bit će odigrana 8. augusta u 20 sati, a 9. augusta na scenu dolazi i predstava Duet za jednoga.

Festival zatvara poznata predstava Državni lopov i to 10. augusta u 21 sat u produkciji Studio Teatar.

Karte se mogu kupiti u Domu armije, prostorijama Bošnjačke zajednice kulture Preporod po cijeni od 7 KM za predstavu Svingeri i Duet za jednoga, karte za dječje predstave iznose 4 KM, dok će ulaz na predstave Emigranti, Državni lopov i Derviš i smrt koštati 5 KM.

Organizatori su istakli da se radi o simboličnim cijenama kojima će se pokriti troškovi festivala te da se nadaju da će narednih godina finansijska strana festivala u potpunosti biti pokrivena sponzorima tako da će svi posjetioci besplatno moći pogledati predstave.