U susret premijeri
27

"Ljepotica i zvijer" u Pozorištu mladih Sarajevo: Vratite se u svijet magične prošlosti

E. Lj.
U Pozorištu mladih Sarajevo će u nedjelju, 03. novembra, u 11 sati premijerno biti izvedena predstava "Ljepotica i zvijer" u režiji Adisa Bakrača.

"Čudesna bajka 'Ljepotica i zvijer' donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti. Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopće vrijedi biti i na koji način se može postati sretan? Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti. Oni uviđaju da život bez dobrote nema svoj puni smisao. Šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo. Nije lako postati sretan, ali itekako je moguće", rekao je Bakrač.

Adaptaciju je radio Adis Bakrač, dramaturg je bio Segor Hadžagić, a scenograf Vedran Hrustanović. Kostimografiju je radila Amna Kunovac Zekić, dizajn Sanja Kulenović, a koreografiju Belma Čečo Bakrač. Muziku su komponovali Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a šminku je radila Maja Talović.

U predstavi igraju Mak Čengić, Darja Badnjević, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audio naraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.