Na Koševu
492

Likovni umjetnici dobili prostorije u Sarajevu, više nisu na margini

Klix.ba
Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH dobilo je prostorije na adresi Koševo broj 4, gdje će široj javnosti i posjetiocima grada predstaviti svoje umjetnička djela iz oblasti primjenjene i likovne umjetnosti.

Potpisom nečelnika Nedžada Ajnadžića i predsjednika uduženja Almina Zrne prekjučer je u Općini Centar stavljena tačka na ovaj problem, saopćeno je iz Naše stranke.

“Prije rata likovni umjetnici su imali svoju prodavnicu koja se zvala Lik gdje su mogli prezentirati i prodavati svoja djela. Ona je pretvorena u granap. Evo, 2019. ponovo smo dobili prostor za članove ULUPUBiH koje okuplja 300 članova iz svih sfera likovne umjetnosti gdje ćemo to ponovo moći raditi. Od rata naovamo, mi smo bili stavljeni na marginu, niko nije na jednom mjestu mogao vidjeti ko su likovni umjetnici ovdje i šta oni rade, sad se polako ponovo uspinjemo ka centru”, kazala je Zulfikarpašić, likovna umjetnica, koja je kao vijećnica Naše stranke pokrenula inicijativu u Općini Centar da se ULUPUBiH dodijeli takav prostor.

Dizajneri, keramičari, fotografi, modni kreatori, tekstilni dizajneri, grafičari, slikari, dizajneri nakita, unikatnog dizajna itd. imaju priliku da poboljšaju svoju vidljivost i prepoznatljivost, ponude svoja djela široj javnosti i unaprijede razvoj lokalne dizajnerske i umjetničke scene.

Ova galerija omogućit će umjetnicima lakši kontakt sa potencijalnim kupcima a ujedno obogatiti turističku ponudu i ponudu u Općini Centar, kako za domaće, tako i za strane turiste i ljubitelje bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i dizajna, saopćeno je.