Grupna izložba
29

Likovna umjetnica iz Mostara izlaže svoje radove u Londonu, a cilj je pomoć Kijevu i Ukrajini

G. Š.
Arleta Ćehić
Arleta Ćehić
U organizaciji umjetnika Deb Covell-a i Saturation Point galerije od danas, 12. do 22. maja u Londonu će biti upriličena grupna izložba WHITE CIRCLE, na kojoj će svoj rad predstaviti i istaknuta bh likovna umjetnica Arleta Ćehić iz Mostara.

Odabrani radovi umjetnika iz cijelog svijeta, naglašavaju ogromni doprinos Kijeva u historiji umjetnosti i slavu jednog od njihovih najpoznatijih sinova- Kazimira Maljeviča, te svojim radovima odgovaraju na ideje i estetiku njegove slike "Bijelo na bijelom" iz 1918. godine.

Sav novac od prodatih djela ići će umjetničkoj organizaciji Kyev Non Objective (KNO), koja će distribuirati sredstva umjetnicima u Kijevu i Ukrajini ovisnim o pomoći drugih.

"Dobra umjetnost je oduvijek svojim univerzalnim jezikom spajala sve ljude, bez obzira na politička, vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja. Nasljeđe koje nam je Kazimir Maljevič i čitava plejada ukrajinskih umjetnika ostavila, je neprocjenjivo. Bez njihovog doprinosa mi ne bismo danas ovako promišljali",ističe Ćehić.

Ona će već sljedećeg mjeseca imati još jednu značajnu Internacionalnu izložbu u Brazilu.

Riječ je o Internacionalnoj grupnoj izložbi "Out of home –Wings for Freedom", gdje umjetnici svojim radovima na zadatu temu, slave završetak pandemije. Kustos je Fernando Durão i projekat je podržan od Ministarstva kulture Brazila. Otvaranje izložbe je 9. juna u Espaço Cultural do Instituto Cervantes São Paulo i trajat će mjesec dana.

Arleta Ćehić u 2020. i 2021. godini biljezi dvije izložbe u organizaciji Konstruktiv.ist ( kustos: Erdem Kučukkoroglu, Istambul) i Covimetry Art Project ( kustos: Mark Starel) izdanje u Poljskoj i sa te izložbe selaktovanih radova za Ely Center of Contemporary Art, New Haven, USA (kustosica: Suzan Shutan) .

Za umjetnicu je bilo posebno značajno učešće na 6. International Biennial of Art Non Objective "ONLY WOMEN", de la ville de Pont de Claix / Grenoble, France, prošle godine u septembru, u organizaciji Rolanda Orepuka, koja je, u istom periodu od dva mjeseca izloženih radova u Grenoblu, doživjela čak sedam virtuelnih izdanja širom svijeta, okupljajući tako vrijedne i značajne umjetnike koji imaju šta da pokažu, i makar na kratko, daju svoj stav o životu na našoj planeti.

Umjetnica Arleta Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017. do 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj izložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, SAD (Sacramento i New Haven) ali i drugim izložbama širom svijeta.