Posvećena ženi
0

Likovna izložba "O njoj" Adisa Lukača otvorena u galeriji Java

FENA
Izložba likovnih radova "O njoj" umjetnika Adisa Lukača otvorena je večeras u Sarajevu u Galeriji savremene umjetnosti Java.

Izložbu, koja će trajati mjesec dana, otvorio je autor.

U mnoštvu izloženih crteža i slika, kao i skulptura i reljefa, ovaj novi ciklus radova Adisa Lukača posvećen je ženi, prvenstveno njenom tijelu, ali i cjelokupnom biću u osami vlastitog doma, njenom licu često utonulom u sjetne i nedostupne misli.

Tokom otvorenja postavke, autor je i verbalno, kao što je učinio i likovno, pokazao respekt ženskom dijelu čovječanstva.

"Žena kao motiv je u najljepšim djelima i najvećih umjetnika ne samo u slikarstvu nego i literaturi, muzici", kazao je.

Historičarka umjetnosti Andrea Mekić zapisala je povodom ove izložbe da su Lukačove kompozicije često riješene u svega nekoliko poteza, sažete u likovnom izrazu, ali vrlo rječite u iskazu.

"Raspoloženje i emotivna stanja naglašena su sugestivnim detaljima, gestama ili položajem tijela: nervozne ruke što stišću jedna drugu, okrenuta leđa, zamišljena lica te sjetne oči potiču empatiju, ali i povećavaju distancu između portretisane osobe i posmatrača. Figure na crtežima ne posmatramo samo kao tijelo već kao subjekt i individuu. Mada su tijela pretežno naga, prisutan je tek decentni erotizam te prizorima ne upravlja požuda", navela je, između ostalog, Mekić.

Na otvorenju izložbe je naglasila da Adis Lukač nije samo likovni stvaralac, već i poeta, a da u likovnom ciklusu "O njoj" nije mogao izbjeći vokaciju skulptora.

Lukač je mladi sarajevski umjetnik, akademski skulptor. Simpatije javnosti je pridobio naročito kad je izradio skulpturu kralja Tvrtka I Kotromanića postavljenu u centru Tuzle.