Kultura
0

Likovna izložba Borisa Čistopoljskog otvorena u galeriji "Roman Petrović"

FENA
Samostalna likovna izložba "Ekstenzije" Borisa Čistopoljskog otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji "Roman Petrović" kao nagrada autoru što je na drugoj izložbi prošle godine njegova grafika iz mape "Zapisi" proglašena najboljim radom.

Pedesetak izloženih radova u akrilu, tušu i akvarelu te u kombinacijama ovih tehnika nastalo je u nekoliko proteklih mjesec,i a naslanjaju se na grafike iz perioda od 2012. godine pa dalje.

"Ekstenzije" su duže vrijeme egzistirale u autorovoj glavi, kaže on, kao buduće grafike. One su izvučeni, istegnuti elementi prisutni na svim radovima iz navedenog perioda, a stavljeni u novi okvir.

"Petnaest crteža rađenih tušem nastali su izdvajanjem detalja s većih radova stavljenih u novi kontekst. Posebna skupina su fotografije terakota rađenih na vajarskoj koloniji u Cazinu koje su, opet, izvučene u vertikalu. Neki od izloženih radova sigurno će nastaviti svoj život u nekim budućim grafikama, obogaćeni slučajnostima koje pružaju samo pojedine grafičke tehnike", ističe Čistopoljski.

Predmet njegovog interesovanja, dodaje, uvijek su bile mogućnosti variranja malog broja elemenata i boja postavljenih u minimalno različite okvire, čime se postižu dramatično velike promjene “u minimalističkom pristupu poimanja slike (grafike ili crteža)”.

Samo jedan rascvjetali mak na zelenom polju izaziva potpuno drugačiji doživljaj, stvara potpuno novu sliku, mijenja percepciju prostora koji nas okružuje u odnosu na sliku polja na kojem nema te malene crvene tačke, upoređuje autor.

Čistopoljski je rođen 12. augusta 1959. godine u Sarajevu gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti.

Nakon Akademije, organizira prvu samostalnu izložbu, a s vremenom još nekoliko. Učesnik je niza kolektivnih izložbi.

Od 1988. godine je član Udruženja likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine koje je zajedno s galerijom “Roman Petrović” najavilo izložbu “Ekstenzije”.

Profesor je grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

U periodu od oktobra 1996. do maja 2000., na poziv profesora Muhameda Karamehmedovića, angažiran je i na radnom mjestu direktora tehnike u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Autor je mnogih plakata, kataloga, scenografija za televiziju, pozorište, koncerte i manifestacije različitog karaktera.

Sa suprugom Mirjanom je autor i koautor i lutaka za pozorište i televiziju.

Učesnik je likovnih kolonija u Doboju, Velikoj Kladuši, Ostrožcu, Sinjem Vrhu u Sloveniji. Od 1999. je redovni učesnik likovne kolonije "Krušnica" u Bosanskoj Krupi, a umjetnički rukovodilac je od prošle godine.