{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijepa vijest iz Kaknja: Prvog marta, na Dan nezavisnosti BiH, se otvara muzej

Klix.ba
12.2.2015. u 11:35
567
53
Lijepa vijest iz Kaknja: Prvog marta, na Dan nezavisnosti BiH, se otvara muzej
567
I dok su u Bosni i Hercegovini kulturne institucije na izdisaju, a u nekim se gradovima muzeji zatvaraju, u Kaknju je posve drugačija situacija: 1. marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti BiH, u Kaknju će biti otvoren muzej.
Prvog marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Kaknju će biti otvoren muzej koji će djelovati u sastavu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, a u toku su radovi na postavljanju eksponata u prostorijama koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, kao i drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci.

Također, bit će upriličena i izložba slika stećaka, a tako će u Kakanj biti vraćen i čuveni srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom, koji je izrađen od zlata i legure, te brojni drugi artefakti.

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne i drugih perioda iz hiljadugodišnje historije bosanske države, čiju kolijevku pronalazimo i na kakanjskim prostorima.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i predmete koje su donirali građani.

U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima, što znači da će nakon određenog perioda steći respektabilnu muzejsku građu.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne. No, sa posebnim žalom u Kaknju se dugo isticala činjenica da grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak nema svoj muzej. Međutim, žal za muzejskom ustanovom na području Kaknja uskoro će biti prošlost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: