Evropska prijestolnica kulture 2014.
0

Liga historijskih gradova podržala kandidaturu Sarajeva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kandidaturu Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine podržala je Liga historijskih gradova na čelu s generalnim sekretarom Shigenori Shibatom.

"Čvrsto smatram da Sarajevo treba dobiti ovaj počasni status zbog sljedećih razloga: prvo - nakon Drugog svjetskog rata Sarajevo je ubrzo postalo multikulturalni i intelektualni centar sa tolerantnim multikulturalnim karakterom; drugo - grad je stoljećima bio dom mozaiku sastavljenom od muslimana, kršćana i Jevreja koji su živjeli u harmoniji, doprinoseći njegovoj dinamici; treće - titula Evropske prijestolnice kulture će pomoći građanima Sarajeva da ponovo ožive kulturnu raznolikost i ojačaju demokratski, multietnički, multikulturalni karakter grada; četvrto - dobijanje titule Evropske prijestolnice kulture će pomoći u promoviranju Sarajevo Film Festivala koji se održava svake godine u augustu, što će vratiti Sarajevu njegovo historijsko dostojanstvo i peto - Sarajevo posjeduje nevjerojatnu živost i posebnu energiju što ga čini prikladnim gradom za Evropsku prijestolnicu kulture, navedeno je, između ostalog, u pismu podrške generalnog sekretara Lige historijskih gradova.

Navodi se kako Liga jako cijeni saradnju Grada Sarajeva sa Ligom historijskih gradova.

Na 11. svjetskoj konferenciji historijskih gradova održanoj 2008. godine, Grad Sarajevo napravio je jako dojmljivu i informativnu prezentaciju koja je uveliko doprinijela našim aktivnostima, stoga je Sarajevo prihvaćeno za člana Lige 2009. godine, navedeno je u pismu.