Ibrahim Spahić
0

Ličnim performansom najavio "Sarajevsku zimu"

FENA
Ovogodišnji jubilarni XXV festival "Sarajevska zima", koji će biti otvoren 7. februara, najavljen je na današnjoj pres-konferenciji.

U formi brojnih kulturnih sadržaja s učesnicima iz mnogih zemalja svijeta prvi dio Festivala trajat će od 7. do 28. februara.

"Zima" se nastavlja od 1. do 9. marta festivalom EKO OKO posvećenom evropskoj kinematografiji, dok će u trećem dijelu od 19. do 21. marta promovirati mlade umjetnike čija će originalna muzička i koreografska djela biti izvedena u Sarajevu.

Tema Festivala je "Organe Art Live", a kao simbol na plakatima i videospotu dominira povrće, u prvom redu krompir s mladim klicama koje se šire na sve strane. Dio ovog aranžmana su mrkva i luk.

Pokrovitelj jubilarnog festivala je prvi put Evropski parlament.

Počasni gost je Češka Republika, predsjedavajuća zemlja Evropskom unijom.

Stoga je, pored direktora "Zime" Ibrahima Spahića, uvodničar na današnjoj pres-konferenciji bio češki ambasador u Bosni i Hercegovini Jirži Kudela.

Smatrajući da simboliku povrća i organske vezanosti sa čovjekom ne treba objašnjavati, Spahić je, uz najavu da će na pres-konferenciji prisutni vidjeti performans u njegovoj izvedbi, prepolovio nožem nekoliko tek proklijalih krompira i polovine stavio na čela, prvo češkog ambasadora a zatim nekolicine umjetnika angažiranih u programima Festivala. Potom je jednu polovinu stavio na svoje čelo.

Zbog sposobnosti da krompir na čelu zadrže izvjesno vrijeme nakon čega su tvrdili da ih je to "zaista osvježilo", učesnici su spontano nagrađeni aplauzom novinara i drugih učesnika konferencije.

Spahićevo obrazloženje za ovaj performans je tradicija narodnog liječenja glavobolje i "mutnine" u glavi, stavljanjem kriški krompira na čelo i na tabane radi snižavanja visoke tjelesne temperature.

Kao razlog što polovine krompira nije podijelio ženama na pres-konferenciji naveo je da želi istaći simboliku da su "nas na taj način tradicionalno liječile sestre i majke".

Ambasador Jirži Kudela za 7. februar je najavio učešće više umjetnika iz njegove zemlje na ceremoniji otvaranja "Sarajevske zime".

U jednom dijelu centralne ceremonije koja će biti održana na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, muzičar Marko Ivanović, Čeh čije je porijeklo s naših prostora, dirigovat će orkestrom Sarajevske filharmonije u izvedbi Geršvinovog "Amerikanca u Parizu".

Kako je Ivanović dirigent i kompozitor koji zahtijeva perfekciju pa ne želi da "Amerikanac..." bude izveden bez specijalnog instrumenta u orkestru "klakson" čiji je zvuk vrlo specifičan a Sarajevska filharmonija ga nema, u toku su pregovori da jedan bude dopremljen u Sarajevo iz Praga.

Češki ambasador je kazao da je sretan što je njegova zemlja partner jubilarnoj "Sarajevskoj zimi" naročito u godini punoj jubileja i za njegovu državu. Stoga će dio programa "Zime" obilovati predstavama ili filmskim projekcijama o bivšem češkom predsjedniku Vaclavu Havelu.

Jedan od sadržaja ceremonije bit će pijaca na platou ispred Narodnog pozorišta na kojoj će posjetioci moći po ekskluzivnim cijenama, kako je rekao Spahić, da kupe i povrće i knjige, naprimjer.

Sav prihod će biti namijenjen djeci stradalnicima u Gazi.