Italijanski dirigent
294

Legendarni Riccardo Muti priredio spektakl u Sarajevu i okupio brojne javne ličnosti u Narodnom pozorištu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti večeras je sa Sarajevskom filharmonijom održao koncert u Narodnom pozorištu.

Karte za ovaj spektakl su rasprodane u rekordnom vremenu. Stoga direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce je u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom kulture, Općinom Centar i Gradom Sarajevo osigurao prijenos uživo na Trgu Susan Sontag.

Nastup maestra izazvao je veliko interesovanje sarajevske publike koja je ispunila trg ispred Narodnog pozorišta, a ni javne ličnosti nisu propustile spektakularni nastup. Crvenim tepihom prošetale su poznate ličnosti među kojima Johann Sattler, Christian Schwarz-Schilling, Benjamina Karić, Zlatko Lagumdžija, Nihad Uk, Srđan Mandić, Ademir Kenović, Ivica Šarić, Maja Miralem i mnogi.

Ovo je treća Mutijeva posjeta Sarajevu, a povod dolaska je 100. rođendan Sarajevske filharmonije. Povratak u Sarajevo okarakterizirao je kao izraz čiste ljubavi, naklonosti i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini.

"Nije važno napraviti gest prijateljstva, važno je znati ponoviti ga. Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam danas zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije", poručio je Muti na konferenciji.