Upriličena primopredaja
0

Legat IPC dio bogate zbirke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličena je primopredaja Legata Međunarodnog centra za mir (IPC) Sarajevo, a povod je obilježavanje 30. godišnjice postojanja Centra za mir Sarajevo i 60 godina od osnivanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kako je naglašeno, legat IPC-a ubuduće će biti dio bogate zbirke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a sastoji se od knjiga, časopisa, digitalnih izdanja. Ta izdanja nastala su tokom tri decenije postojanja i rada IPC-a, kao i događaja koje je taj centar organizirao, od kojih je najpoznatiji Međunarodni festival "Sarajevska zima".

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović ističe da već godinama nisu u mogućnosti otkupljivati građu koja je vrijedna te im ovaj poklon mnogo znači. Za nju je značajno što pojedinci i nevladine organizacije, koji se zalažu za očuvanje baštine i razvoj kulture, prepoznaju da je Muzej pravo mjesto koje mogu pomoći vlastitim arhivama da bi sačuvali ali i proširivali građu tog muzeja.

Po mišljenju direktora IPC-a Ibrahima Spahića, darivati knjigu u mjesecu oktobru je temeljno određenje između čitaoca i pisca.

"Ova donacija nije formalnog karaktera to je legat i želja da sve ostane trajno u Muzeju, zajedno sa djelima raznih pisaca koja su tu pohranjena", naglasio je.

Za 60. godišnjicu osnivanja i rada Muzeja, direktor Centra Ibrahim Spahić uručio je nagradu IPC-a "Srebreno drvo” direktorici Muzeja Šejli Šehabović. Nagrada je svjedočanstvo misije Muzeja u državi i svijetu na promociji humanizma i afirmaciji književnosti i pozorišnih umjetnosti BiH.

Sastavni dio događaja je i izložba iz knjige poezije u biblioteci “Harfa” Međunarodnog centra za mir američkog autora George Rivera, "Valentin poems/transcending Time &Covid -19" sa likovnim ilustracijama Kemala Hromića.

Dječiji baletni ansambl Udruženja umjetnika “Bellarte” iz Sarajeva izveo je plesni performans u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i tako uveličao današnji događaj.

Izložba u Muzeju književnosti bit će postavljena do 10. oktobra i prilog je Mjesecu knjige i XXXII Sarajevskom sajmu knjige koji će biti održan u Centru Skenderija od 6. do 11. oktobra.