{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lazaru Manojloviću titula Pravednika

F
8.10.2008. u 11:10
0
0
Lazaru Manojloviću titula Pravednika
0
Lazaru Manojloviću titula Pravednika
Lazar Manojlović, prosvjetni radnik, novinar i publicist, dobitnik Nagrade za građansku hrabrost "Duško Kondor" 2008., proglašen je Pravednikom u Padovi (Italija), saopćila je NVO GARIWO.
Ceremonija proglašenja održana je 5. oktobra. Lazaru Manojloviću je uručen pečat grada Padove, te u njegovu čast posađeno drvo masline u Parku pravednika širom svijeta (Giardino dei Giusti del Mondo) kao simbol sjećanja na hrabra i humana djela koja je činio za vrijeme rata 1992.- 1995. u Bosni i Hercegovini.

Radi promoviranja kulture mira, poštovanja ljudskih prava i ljudskog digniteta, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, grad Padova je osnovao Park pravednika širom svijeta kao mjesto gdje će se čuvati sjećanja na hrabre ljude koji su se suprotstavili genocidima prošlog stoljeća.

Osim Lazara Manojlovića titulu Pravednika dobili su Armin Theophil Wegner, Giacomo Gorini i Ayse Nur Zarakolu (genocid u Armeniji), Carlo Angela, Placido Cortese, Giovanni Palatucci i Giorgio Perlasca (holokaust), te Pierantonio Costa i Jacqueline Mukansonera (genocid u Ruandi).

Lazar Manojlović rođen je 1934. u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine. Istakao se svojim suprotstavljanjem onima koji su provodili etničko čišćenje u Bijeljini početkom devedestih te riskirajući vlastiti život uspio spasiti nekoliko Bošnjaka iz logora smrti u Batkoviću. Živi i radi u Bijeljini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: