Lazar Drljača je bio posljednji bosanski bogumil

Piše: A. Dž./Klix.ba
9.10.2012. u 13:13
0
0
Lazar Drljača je bio posljednji bosanski bogumil
0
1/9 Foto: Klix.ba
2/9 Autor izložbe Vojislav Vujanović, predsjednik Prosvjete Savo Vlaški i predsjednik UO Prosvjete Radoslav Marjanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
3/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/9 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Izložbom radova akademskog slikara Lazara Drljače u sarajevskoj Galeriji Mak, SPKD Prosvjeta sutra će obilježiti 110 godina postojanja društva i 130 godina od rođenja istaknutog umjetnika i jednog od prvih stipendista Prosvjete.
Lazar Drljača (Blatna kod Bosanske Krupe, 10. oktobar 1882. - Konjic, 13. juli 1970.) ostavio je dubokog traga, ne samo svojim umjetničkim djelom koje spada u sam vrh evropskog i svjetskog slikarstva, nego i načinom svog života, zbog kojeg ga još nazivaju i posljednjim bosanskim bogumilom.

Iako rođen u krajnjem siromaštvu, stigao je do Beča i Pariza, za šta su mu, prema riječima autora izložbe Vojislava Vujanovića, trebala volja i upornost.

"Zahvaljujući tome danas o Lazaru možemo govoriti kao o jednom od najznačajnijih slikara u BiH i jednoj veličini koja nije pridonosila etnikumu kojem je pripadao i Prosvjeti, već duhovnoj energiji i snazi onoga što zovemo duhovna moć Bosne i Hercegovine. To je jedan od najvećih povijesnih zaloga koji je našem prostoru dao snagu i vjeru da se može ići uzlaznom putanjom bez obzira na to kakve su nas povijesne tegobe opterećivale", kazao je Vujanović na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Prosvjete u Sarajevu.

Vujanović je ispričao kako je Lazar svjetla velegrada zamijenio za šumske krajolike Boračkog jezera, za svoj dom u kojem je proveo 40 godina.

"Obilazeći okolinu Sarajeva u jednom trenutku je prešao preko Prenja i ugledao Boračko jezero i poslije Beča, Pariza, Sardinije, Korzike, Rima... rekao je 'ovo je prostor na kojem mogu živjeti'".

Živio je u osami, stvarajući za sebe i ne pokazujući svoja djela nikome. Doživljavao je niz neugodnosti, ali i ljubavnih trauma. U svojoj 80. godini zaljubio se u 60 godina mlađu učiteljicu. Zbog neuzvraćene ljubavi je bio toliko očajan da je pomišljao na samoubistvo.

U Galeriji Mak sutra će biti izložena 62 djela Lazara Drljače, koja su autori izložbe, Vojislav Vujanović i Ljubica Žikić, prikupili od institucija i privatnih vlasnika s područja BiH.

Osim ovom izložbom, Prosvjeta će svoju 110. godišnjicu obilježiti nizom kulturnih događaja i tribina, koje će se održavati tokom čitave godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: