{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Laureati Jugoslovensko dramsko pozorište i Branko Cvejić

F
5.5.2011. u 12:36
0
0
Laureati Jugoslovensko dramsko pozorište i Branko Cvejić
0
Laureati Jugoslovensko dramsko pozorište i Branko Cvejić
Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i direktor Branko Cvejić dobitnici su ovogodišnje nagrade "Dani Sarajeva“, koja se dodjeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje Beograda i Sarajeva, saopćila je pres-služba manifestacije Dani Sarajeva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Objašnjavajući odluku direkcije Festivala, osnivač Inicijative mladih za ljudska prava Andrej Nosov naglasio je kako JDP već nekoliko godina uspješno sarađuje sa pozorištima i drugim institucijama iz Sarajeva.

Ta saradnja je ostvarena u delikatnom političkom trenutku i nije joj samo bio cilj uspostavljanje odnosa i balansiranje političkih izazova, već i iskreno otvaranje bolnih problema u odnosima dva grada.


JDP sa Cvejićem na čelu omogućio je saradnju sarajevskih i beogradskih glumaca, prije svega Ermina Brave i Maje Izetbegović, dok je na redovnom repertoaru JDP-a i predstava reditelja Dine Mustafića, koji se bavio upravo fenomenima prošlosti i jugoslovenskog naslijeđa.

Ovi komadi su hrabro otvorili prostor za dijalog i proces suočavanja sa prošlošću.

"Cvejić je bio pokretač brojnih projekata saradnje između Beograda i Sarajeva, ali ne samo zato što je to put bogatije produkcije, već kao vrijednosni i politički stav”, istaknuto je u odluci Festivala.

Dodaje se da je Cvejić prvi put nakon trideset godina doveo Albanski teatar iz Skopja sa predstavom “General mrtve vojske” u režiji Dine Mustafića.

Za odluku direkcije važan faktor je i činjenica da je JDP od početka Festivala svoja vrata otvorio za "Dane Sarajeva“ u Beogradu.

Predstava
Predstava "Usamljeni zapad"

U proteklih pet godina na scenama JDP-a odigrano je više od 20 predstava sarajevskih pozorišta ili sarajevskih autora.

Prilikom dodjele nagrade, koja je upriličena nakon igranja predstave "Usamljeni zapad“ rediteljice Selme Spahić, Cvejić je kratko izjavio: “Uzbudili ste me! Ponosan sam na oba priznanja.“

Nagrada Dani Sarajeva dodjeljuje se od 2010, a prva dobitnica je Borka Pavičević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: