Dani Sarajeva u Beogradu
0

FOTO / Laureati Jugoslovensko dramsko pozorište i Branko Cvejić

FENA
Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i direktor Branko Cvejić dobitnici su ovogodišnje nagrade "Dani Sarajeva“, koja se dodjeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje Beograda i Sarajeva, saopćila je pres-služba manifestacije Dani Sarajeva.

Objašnjavajući odluku direkcije Festivala, osnivač Inicijative mladih za ljudska prava Andrej Nosov naglasio je kako JDP već nekoliko godina uspješno sarađuje sa pozorištima i drugim institucijama iz Sarajeva.

Ta saradnja je ostvarena u delikatnom političkom trenutku i nije joj samo bio cilj uspostavljanje odnosa i balansiranje političkih izazova, već i iskreno otvaranje bolnih problema u odnosima dva grada.

JDP sa Cvejićem na čelu omogućio je saradnju sarajevskih i beogradskih glumaca, prije svega Ermina Brave i Maje Izetbegović, dok je na redovnom repertoaru JDP-a i predstava reditelja Dine Mustafića, koji se bavio upravo fenomenima prošlosti i jugoslovenskog naslijeđa.

Ovi komadi su hrabro otvorili prostor za dijalog i proces suočavanja sa prošlošću.

"Cvejić je bio pokretač brojnih projekata saradnje između Beograda i Sarajeva, ali ne samo zato što je to put bogatije produkcije, već kao vrijednosni i politički stav”, istaknuto je u odluci Festivala.

Dodaje se da je Cvejić prvi put nakon trideset godina doveo Albanski teatar iz Skopja sa predstavom “General mrtve vojske” u režiji Dine Mustafića.

Za odluku direkcije važan faktor je i činjenica da je JDP od početka Festivala svoja vrata otvorio za "Dane Sarajeva“ u Beogradu.

Predstava
Predstava "Usamljeni zapad"
U proteklih pet godina na scenama JDP-a odigrano je više od 20 predstava sarajevskih pozorišta ili sarajevskih autora.

Prilikom dodjele nagrade, koja je upriličena nakon igranja predstave "Usamljeni zapad“ rediteljice Selme Spahić, Cvejić je kratko izjavio: “Uzbudili ste me! Ponosan sam na oba priznanja.“

Nagrada Dani Sarajeva dodjeljuje se od 2010, a prva dobitnica je Borka Pavičević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju.