{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Laško Summer Nights: Uživanje u filmovima, udobnim ležaljkama i piknik atmosferi

28.7.2015. u 12:21
66
9
Laško Summer Nights: Uživanje u filmovima, udobnim ležaljkama i piknik atmosferi
66
Laško Summer Nights: Uživanje u filmovima, udobnim ležaljkama i piknik atmosferi
Foto: Sff.ba
Sarajevo Film Festival ove godine u okviru programa Laško Summer Nights donosi najzanimljivija recentna ostvarenja koja plijene pažnju filmske i muzičke javnosti, ali i filmove koji se tiču najaktuelnijih društveno-političkih tema.
Posjetioci programa Laško Summer Nights uživaće u jedinstvenom ambijentu Otvorenog kina Vatrogasac u udobnim ležaljkama i piknik atmosferi.

Program će biti otvoren u subotu, 15. augusta, filmom Amy, britanskog reditelja Asifa Kapadie.

U nastavku pogledajte raspored i okviru programa Laško Summer Nights.

AMY
SAD, Velika Britanija, 2015, 128 min.
Režija: Asif KapadiaAmy Winehouse, talenat koji se rađa jednom u generaciji, odmah je privukla svjetsku pažnju. Istinska jazz umjetnica u pravom smislu riječi - pisala je i pjevala iz srca te pomoću svog muzičkog talenta analizirala vlastite probleme. U kombinaciji sirove iskrenosti i vrhunskog talenta nastale su jedinstvene i obožavane pjesme modernog vremena. Tragično, neumorna medijska pažnja u kombinaciji sa Amynim problematičnim vezama, globalni uspjeh i opasan način života doveli su do njene propasti. Kao društvo, slavili smo njen ogromni uspjeh, ali smo bili brzi u osudi njenih nedostataka kada nam je to odgovaralo. Iako je u početku predstavljao spas, talenat koji ju je krasio vremenom je postao okidač za njen slom.

B-FILM: POŽUDA I ZVUCI ZAPADNOG BERLINA 1979-1989 /
B-MOVIE: LUST & SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989
Njemačka, 2015, 92 min.
Režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
Uloge: Blixa Bargeld, Gudrun Gut, Annette Humpe, Mark ReederB-FILM je dokumentarac o muzici, umjetnosti i haosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga vijeka: zidom ograđen grad u gradu postao je kreativni kotao sub i pop kulture. Umjetnici, pripadnici različitih komuna i hedonisti uživali su u nekonvencionalnom berlinskom životnom stilu. Očaran njemačkom elektronskom muzikom, mančesterski muzičar Mark Reeder napušta legendarnu muzičku scenu predvođenu Joy Divisionom kako bi živio u Zapadnom Berlinu...

CITIZENFOUR
SAD, Njemačka, Velika Britanija, 2014, 114 min.
Režija: Laura Poitras
Uloge: Edward Snowden, Glen Greenwald, Julian Assange, Laura Poitras, Barack Obama, Jeremy ScahillCITIZENFOUR gledateljima omogućava pristup hongkonškom susretu filmske autorice Laure Poitras i novinara Glenna Greenwalda sa Edwardom Snowdenom, a tokom kojeg im je on predao povjerljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA. Kada ju je Snowden kontaktirao u januaru 2013. godine koristeći se pseudonimom CITIZENFOUR, Poitras je već dvije godine radila na filmu o nadzoru komunikacija. Snowden je odlučio da stupi u kontakt sa Poitras jer je znao da je ona dugo vremena bila pod nadzorom vlade i da nije dozvolila da je to zaplaši. Kada joj je Snowden otkrio da je bivši visokopozicionirani obavještajni analitičar voljan da razotkrije masovni nezakoniti nadzor američkih građana od strane NSA-a, Poitras ga je ubijedila da joj dozvoli snimiti njihov susret. CITIZENFOUR vas uvodi u prostoriju u kojoj su Poitras, Greenwald i Snowden bili prisiljeni donositi brze odluke koje će utjecati na njihove živote i živote njima bliskih ljudi u nastojanju da prežive medijsku buru koja je bjesnila napolju. CITIZENFOUR vam neće samo prikazati kakvu opasnost predstavlja narušavanje prava na privatnost od strane vlade, već će vas natjerati i da je osjetite. Nakon što pogledate film zauvijek ćete drugačije gledati na vaš telefon, e-mail, kreditnu karticu, web pretraživač ili online profil.

COBAIN: MONTAŽA PAKLA / COBAIN: MONTAGE OF HECK
SAD, 2015, 132 min.
Režija: Brett Morgen
Uloge: Kurt Cobain, Wendy O’Connor, Don Cobain, Jenny Cobain, Kimberly Cobain, Tracy Marander, Krist Novoselic, Courtney LoveMladi Kurt je odrastao u Aberdeenu, država Washington. Bio je sretno, šarmantno dijete čiji je zapanjujući kreativni potencijal bio očigledan od rane dobi: slikao je, pravio muziku i pisao. Ovaj dokumentarni film, prvi koji je odobrila njegova porodica, priča njegovu priču - od početaka do nevjerovatnog uspjeha kao pjevača grupe Nirvana. Film opisuje njegov pad, nesigurnosti, drogu, depresiju i prerani kraj. Uz fotografije iz njegovog djetinjstva, koje su po prvi put stavljene na raspolaganje za ovaj film, kao i prethodno nepoznate arhivske snimke, razgovore sa roditeljima, rodbinom i prijateljima, onima koji su kasnije postali njegovi muzički savremenici i udovicom Courtney Love, Brett Morgen je napravio intiman prikaz života i umjetnosti ovog legendarnog pjevača koji se rijetko otvarao medijima.

ČOPOR / THE WOLFPACK
SAD, 2015, 84 min.
Režija: Crystal Moselle
Uloge: Bhagavan Angulo, Govinda Angulo, Jagadisa Angulo, Krsna Angulo,Mukunda Angulo, Narayana AnguloČOPOR je dokumentarni film o braći Angulo koji kompletno djetinjstvo provode u stanu na Manhattanu, potpuno izolirani od društva, učeći o svijetu isključivo putem filmova koje gledaju. Cijelo djetinjstvo braća provode izvodeći scene iz svojih omiljenih filmova, koristeći pritom materijale koji su im dostupni isključivo u stanu, bez prijatelja i živeći od socijalne pomoći, a svoju znatiželju, kreativnost i maštu zadovoljavaju isključivo gledanjem filmova koji im pomažu da pobjegnu od stvarnosti ispunjenom izolacijom i usamljenošću. Međutim, sve se u potpunosti mijenja kada jedan od njih odluči pobjeći iz stana, a zatim i ostala braća požele izaći u svijet i prilagoditi se društvu o kojem su dotad učili samo preko televizijskog ekrana. ČOPOR je istinski primjer snage kojom filmovi mijenjaju svijet i spašavaju živote.

JEDAN DAN U SARAJEVU
BiH, Austrija, 2015, 60 min.
Režija: Jasmila Žbanić


Prije stotinu godina u Sarajevu se dogodio atentat čiji uzroci i posljedice još uvijek odjekuju evropskom današnjicom. Dana 28. juna. 1914. godine Gavrilo Princip pucao je na prestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije Franza Ferdinanda. Atentat je bio povod za Prvi svjetski rat, koji je obilježio početak XX vijeka. Sto godina kasnije u Sarajevu se obilježava ovaj dan. Savremenici mu pripisuju različita tumačenja i u vezi s njim imaju različite emocije. Film JEDAN DAN U SARAJEVU, kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva (mobilnim telefonima i malim kamerama), govori o različitim aspektima događaja toga dana, te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu reditelja iz Austrije, BIH, Velike Britanije i kontrastira im…

JEDNA NJEMAČKA MLADOST / UNE JEUNESSE ALLEMANDE
Francuska, Švicarska, Njemačka, 2015, 93 min.
Režija: Jean-Gabriel PériotMlada demokratija Zapadne Njemačke 1960-ih stidi se svoje nacističke prošlosti i uvučena je u ulogu imperijalističke i kapitalističke predstraže koja se suočava sa svojim komunističkim dvojnikom. Poslijeratna generacija, u direktnom sukobu sa očevima, pokušava pronaći svoje mjesto. Studentski pokret je eksplodirao 1966. godine. Pas de deux između studenata i vlade se pogoršao i radikalizirao učesnike u postepenoj eskalaciji nasilja i odmazdi. Pva uzavrela omladina iznjedrila je novinarku Ulrike Meinhof, režisera Holgera Meinsa, studente Andreasa Baadera i Gudrun Ensslin, te advokata Horsta Mahlera. Kad se studentski pokret srušio krajem 1968. godine, ostali su izolirani u svom radikalizmu i očajnički su tražili načine za nastavak revolucionarne borbe ...

PACO DE LUCÍA: POTRAGA / PACO DE LUCÍA: LA BÚSQUEDA
Španija, 2014, 92 min.
Režija: Curro Sánchez
Uloge: Paco de Lucia, Pepe de Lucia, Alberto Gavira, Ricardo Modrego, Alejandro Sanz Carlos SantanaGitarista Paco de Lucia kreće na jedanaestodnevnu turneju po Evropi u junu 2012. Film počinje prikazom “rutine umjetnika”, ali se razvija kao putovanje u njegovu prošlost, uspomene i glavne događaje koji su doveli do toga da revolucionizira flamenco. Usponi i padovi tokom jednog simboličnog dana na turneji, od zore pa sve do trenutka kada Paco i njegovi muzičari sviraju završnicu koncerta, daju okvir priči o jednom od najznačajnijih muzičara 20. vijeka. Ovo nije samo fizičko putovanje, ovo je putovanje duboko u Pacovu dušu: sjećanja i stvari koje mu smetaju i koje ga uznemiravaju, koje ga zanimaju ili koje ga nasmijavaju. Vraćanjem u prošlost uz Paca kao jedinog pripovjedača, pratimo ga hronološki od djetinjstva do posljednjih dana na Majorci gdje je napravio zadnje izmjene na albumu koji je posthumno objavljen.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: