Kultura
8

La Scalina filharmonija u Sarajevu: Koncert koji slavi 20. godišnjicu mira i zajedništva u BiH

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
La Scalina filharmonija dolazi u Sarajevo gdje će 12. jula "Koncertom za mir" u Narodnom pozorištu obilježiti 20. godišnjicu kraja sukoba u našoj zemlji.

La Scalina filharmonija se dvadeset godina nakon rata vraća u grad simbol Balkana kako bi budućim generacijama poslala poruku promjene i zajedništva.

Organizator koncerta Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini zajedno sa Unicredit bankom i pod pokroviteljstvom Međureligijskog vijeća u BiH ovaj događaj opisuje kao jednu interkonfesionalnu proslavu visoke simboličke i univerzalne vrijednosti kojom se želi uputiti pogled ka sutrašnjici ove zemlje, tradicionalnom mjestu susreta i dijaloga kultura u srcu Evrope.

"11. jula ćemo obilježiti dvadeset godina od tragičnih događaja u Srebrenici, ali 12. jula želimo misliti o sutrašnjici, budućnosti Bosne i Hercegovine, koju želimo uskoro u Evropi. Prošlo je dvadeset godina od kraja sukoba i neki od ondašnjih protagonista sada su članovi Evropske unije. Drugi su odlučili da to žele postati. Među njima je i BiH. Na tu budućnost sa La Sacalinom Filharmonijom Italija računa, uvjerena da muzika i kultura mogu doprinijeti ubrzavanju ovog puta ka miru i stabilnosti", kazao je ambasador Italije Ruggero Corrias, dodavši kako će La Scalina filharmonija donijeti note nade i pomirenja.

Koncert za mir, koji će se održati u nedjelju, 12. jula, od 21:30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu, prenosti će se direktno na RAI 5, BHT1 i u Evropi na evrovizijskoj mreži.

U Sarajevu će se snimak koncerta moći pratiti i putem LED ekrana na pet gradskih trgova - ispred Narodnog pozorišta, ispred Saborne crkve, ispred Katedrale Srca Isusova, na trgu kod Sebilja te ispred Starog hrama. Ulaz u Narodno pozorište će biti moguć uz pozivnice, a ambasador Italije Ruggero Corrias je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako će se potruditi organizovati i jedan broj karata za građane.

Filharmonijom će dirigirati Ottavio Dantone, koji je predvodio orkestar na mnogobrojnim koncertima La Scaline filharmonije u okviru turneja, koji je ovom prilikom izjavio kako je počastvovan što će imati priliku učestvovati u ovom važnom događaju u Sarajevu, poručivši kako muzika ima moć da ujedini ljude.