{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kurt Elling u Sarajevo donosi muziku ljubavi

13.10.2015. u 12:42
51
3
Kurt Elling u Sarajevo donosi muziku ljubavi
51
Kurt Elling u Sarajevo donosi muziku ljubavi
Kurt Elling
Nakon izvrsnog koncerta kojim je Kurt Elling otvorio 13. izdanje Jazz Festa 2009. godine, ovaj američki vokalista koji je u međuvremenu osvojio Grammyja za najbolji vokalni jazz album, sa novim ansamblom ponovo dolazi u Sarajevo, na Jazz Fest predstaviti novi CD Passion World, objavljen u junu ove godine.
Elling je za svako od svojih 10 prethodnih diskografskih izdanja osvojio nominaciju za nagradu Grammy, a muzički magazin Downbeat birao je Ellinga 13 godina zaredom za najboljeg muškog vokalistu od 2000. do 2012. godine.

Koncert u Sarajevu dio je Ellingove evropske turneje koja će do 20. novembra obuhvatiti 16 koncerata u Španiji, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Mađarskoj, između ostalih zemalja. Kurt Elling će večeras i u naredne četiri noći održati šest koncerata u prestižnom njujorškom Carlyleu.

Jedan od najtraženijih jazz pjevača današnjice kraću koncertnu pauzu iskoristio je i za intervju koji je ekskluzivno za Klix.ba uradila Amra Toska.

Šta je važno za jednog (jazz) izvođača da bi bio autentičan umjetnik, a u isto vrijeme i utjecajan na globalnom muzičkom tržištu?

Mislim da nikada ne možete biti sigurni da ćete postići oboje. Biti "autentičan" umjetnik znači stvarati iz onoga kako istinski osjećate, osluškujete i razmišljate o životu. Ovaj impuls može lako biti u suprotnosti sa potrebama tržišta. Ja sam imao sreću što sam bio u mogućnosti da izvodim muziku koju sam želio, i koja je pronašla i nastavlja pronalaziti publiku.

Svoju prvu ploču i neke koje su uslijedile, objavili ste za prestižnu izdavačku kuću Blue Note. Gdje je jazz kao žanr pozicioniran u današnjoj izdavačkoj industriji?

Pretpostavljam da danas gotovo svaki aspekt tradicionalne muzičke "industrije" pati. Naravno, nove su prilike svugdje oko nas, ali struktura za unovčavanje muzike – pored tradicionalnih turneja – pokazala se teško ostvarivom. Definitivno je teško vrijeme za jazz umjetnike i tradicionalne etikete.

Vaša formalna edukacija je iz domena historije i filozofije religija. Gdje se muzika, osim u praktičnom segmentu religijskih službi, susreće sa religijom, ili preciznije spiritualnošću?

Vjerujem da to ovisi o zahtjevima i potrebama umjetnika i slušatelja. Pojedinci donose različite ideje i vrijednosti u svakoj izvedbi. Samo se nadam da ljudi imaju dobra i zadovoljavajuća iskustva na mojim koncertima.

Vaša nova ploča je posvećena ljubavi i njenoj univerzalnosti koja prelazi vrijeme i prostor. Šta je to muzika ljubavi?

Poslušajte moju ploču... Mislim da će vam to dati odgovor.

Ističete da je Passion World samo početak Vaših putovanja kroz svijet ljubavi u muzici, i muzike u ljubavi, kuda ćete "putovati" dalje?

Još nisam snimio muziku iz Afrike, sa Bliskog istoka i Istoka. Imam još nekoliko stanica u Južnoj Americi. To je mnogo muzike!

Kada ste 2009. godine nastupili na Jazz Festu, vaš bend je vodio Laurence Hobgood, pijanista sa kojim ste sarađivali sve do 2013. godine. Koje su prednosti i nedostaci dugovječnih umjetničkih saradnji?

Kada je jedna saradnja aktuelna, nema prostora za drugu i neka vrata ostaju zatvorena. Naravno, i sa jednim saradnikom mogu se mnoga vrata otvoriti, jedna za drugim – i to može biti prilično produktivno. Ali ta će vrata biti različita od onih koja bi se mogla otvoriti sa nekom drugom saradnjom.

Neki vokalisti trebaju muzičke ili historijske podatke da upotpune svoju viziju. Nekima treba vodič. Nekima je potrebna potvrda autoriteta. Drugi trebaju samo partnera za duet. Svaki je slučaj poseban. Ja sam sretan da sam imao jedno dugo prijateljstvo i kreativno partnerstvo. Sada imam priliku da otvorim druga vrata koja su za mene predugo bila zatvorena.

Koncert Kurta Ellinga na 19. Jazz Fest bit će održan 7. novembra u Bosanskom kulturnom centru, a double bill ulaznice koje vam omogućavaju da istu večer pogledate i koncert Vladimir Kostadinović 4teta možete kupiti ili rezervirati po pretprodajnim cijenama na www.jazzfest.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: