Kultura
0

Kupusović: Sidranovska dramaturgija u predstavi "Prvi put s ocem na izbore"

FENA
Svjetskom praizvedbom predstave "Prvi put s ocem na izbore", koju je prema tekstu Abdulaha Sidarana na scenu režiserski postavio Sulejman Kupusović, 6. oktobra zvanično će biti otvorena nova teatarska sezona 2006./07. u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sulejman Kupusović je danas na pres konferenciji u Sarajevu kazao kako ovaj dramski tekst ustvari predstavlja filmski scenarij koji je dio Sidranove trilogije – "Sjećaš li se Dolly Bell" i "Otac na službenom putu". Međutim, iz određenih razloga treći dio nikada nije ni snimljen.

Predstava je obimna, sadrži više od 50 različitih sekvenci uz ogroman ansambl od 25 glumaca, među kojima se, uz mnoštvo mladih nada, i velika glumačka imena. Tu su: Nada Đurevska, Josip Pejaković, Izudin Bajrović, Mirvad Kurić, Ermin Sijamija, Žan Marlot, Milan Pavlović i mnogi drugi.

Kupusović se nada da će predstavu publika voljeti više nego ijednu drugu. Ona je nevjerovatan spoj i predstavlja sidranovsku dramaturgiju u kojoj "plač od boli prelazi u plač od smijeha, što i jeste život".

Umjetnički direktor Drame NP Sarajevo i glumac Ermin Sijamija ističe kako su sve njegove predrasude i strahovi u vezi s uspjehom predstave zbog njene kompleksnosti nestali nakon prve probe. Za njega će ovo biti drama koja će se dugo zadržati na repertoaru Narodnog pozorišta, a njena praizvedba sigurno će se ubrojati u kulturne događaje godine.

Kako ističe glumac Josip Pejaković, veliki kvalitet i draž predstave jeste mnoštvo mladih glumaca, koji na sceni oslobađaju veliku energiju.

"Predstava obiluje atmosferom. Objedinio nas je čovjek koji je istinski, emotivni Abdulah Sidran i ušli smo u njegov čarobni svijet kako bismo Sarajevu, BiH i cijelom svijetu ispričali priču o nama", kazao je Pejaković.

Za glumca Izudina Bajrovića ovo je drama o mladim ljudima koji sanjaju neki brod da ih povede daleko odavde, to je predstava o direktorima koji žele da imaju mlade ljubavnice i priča o očevima koji ostavljaju svoju djecu. Ona se može ispričati samo iz 1966. godine, u koju je smještena radnja, što je čini emotivnom i romantičnom.

Mladi glumac Adnan Hasković, koji tumači glavni lik Dine Malkoča, svoju ulogu ocjenjuje prelijepom, jer sa sobom nosi veliku količinu emocija, senzibiliteta i ljudskog naboja.

Scenografiju je uradila Marijela Margeta, dok kostimografiju potpisuje Amela Vilić. Za scenski pokret zaslužan je Rijad Ljutović.

Drama će premijernu izvedbu imati 7. oktobra u 20.00 sati, a 8., 9. i 10. oktobra su reprizna izvođenja.