Kultura
0

Kupusović otvara kunkurencijski dio festivala Mostarska liska

FENA
Konkurencijski dio 6. festivala komedije "Mostarska liska 2008.", koji će se održavati od 21. do 29. ožujka u Mostaru otvorit će predstava "Mostarska djelidba", u režiji Sulejmana Kupusovića.

U njegovoj adaptaciji, "Djelidba" Skendera Kulenovića, počinje u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, a predstava se završava u sadašnjem vremenu, anticipirajući rat od '92. do '95. u BiH i zemlju u kakvoj živimo danas.

"Predstava je jedna žestoka parodija, komedija zbog političkih lidera i njihovih programa koji su rezultirali samo onim što njih zanima, a to su vile, bazeni, fabrike i slično", kazao je za FENU redatelj Sulejman Kuposović te dodao da, ako je itko ikada postao žrtva političke djelidbe onda je to svako Mostar.

U predstavi igraju Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Šerif Aljić, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Ekrem Čorda, Amela Kreso, Miralem Kolečić. Pored režije, Kupusović je i scenograf i kostimograf, a napravio je i izbor glazbe.

Govoreći o festivalu Mostarska liska, Kupusović je istaknuo kako od festivala očekuje da bude jedan od načina da se Narodno pozorište Mostar spasi od one sudbine koju su mu namijenili političari u svojoj trgovini te da postane festival svih građana Mostara.

Inače, Kupusović je najavio i svoj slijedeći veliki projekt. Radi se o praizvedbi ljubavne tragedije "Omera i Merime" u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Festival će 20. ožujka u 19,30 sati u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" otvoriti Zijah Sokolović, pobjednik "Liske 2005.", s monodramom "CABAres CABArei".

Stručni žiri "Mostarske liske 2008." činit će Nijaz Alispahić (predsjednik žirija), Salko Pezo i Dragan Marijanović.