{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kupusović: Danas sve više živimo živote likova iz serija, a sve manje svoje

F
26.3.2014. u 12:27
50
2
Kupusović: Danas sve više živimo živote likova iz serija, a sve manje svoje
50
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom Svjetskog dana pozorišta, bit će izvedena predstava "Lari Tompson", autora Dušana Kovačevića, koju režira Sulejman Kupusović, a u kojoj će igrati kompletan ansambl tuzlanskog pozorišta.
Predstava govori o borbi glumaca i direktorice jednog pozorišta da održe rad te kulturne ustanove, ali i da, uprkos brojnim i nagomilanim problemima, ne odustanu od izvođenja predstave.

"Predstava govori kako je u ovom vremenu kada je sve okrenuto protiv umjetnosti, kada se u institucijama kulture bukvalno isključuje struja, kada nema elementarnih sredstava za rad, kada se gase muzeji i zatvaraju galerije, umjetnički duh obavezan iz prkosa što bi rekao Mak Dizdar iz prkosa od sna, pod svaku cijenu igrati predstavu i dokazati da ne smijemo dozvoliti da zavlada mrak i jednoumlje koje vlada kod naših političara. Misija umjetnosti i pozorišta je da stalno skreće pažnju da je čovjek u tom svom jedinom životu obavezan da bude dostojanstven i da ne dozvoli da bude ponižen na nivo gnjide", kazao je na pres-konferenciji redatelj predstave Sulejman Kupusović.

Povodom 27. marta, Svjetskog dana pozorišta, bh. redatelj Sulejman Kupusović govorio je i o trenutnom stanju u kulturi.

"Nekad je Svjetski dan pozorišta bio dan kada su i oni koji su se mrzili, koji nisu pričali godinama, koji su se ljubili na sceni a jedan drugog štipali iza scene, voljeli taj dan. Nekad je Svjetski dan pozorišta bio vrlo značajna stvar i u tako neozbiljnim društvima kao što je bilo socijalističko a kamoli u ozbiljnim kapitalističkim. Mi sad nismo ni jedno, ni drugo. Nekad je MESS počinjao 27. marta završavao 6. aprila", kazao je Kupusović.

"Situacija za bh. pozorište je sigurno katastrofalna, i nekako iz godine u godinu je sve gore i gore i čak ima onih koji predviđaju da će se pozorišta uskoro pozatvarti. Inat i entuzijazam, volja, ljubav prema pozorištu je to što neće dopustiti da se zatvori pozorište", rekao je direktor Drame Narodnog pozorišta Ermin Sijamija.

Kupusović je posebno istakao da je ova godina za BiH i Sarajevo značajna i zbog nekoliko značajnih godišnjica. To je 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i Internacionalnog festivala „Sarajevska zima“, obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata (Sarajevski atentat) i 20. Sarajevo film festival.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: