Kultura
8

Kulturni forum u BiH: Ne zatvarajte Zemaljski muzej BiH

Klix.ba
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kulturni forum u BiH podržava opravdane zahtjeve Zemaljskog muzeja BiH i kulturnih institucija BiH za prioritetnim rješavanjem njihovog statusa, poštivanje postojećih zakona na osnovu kojih su utemeljene, zakona iz kojih proizilaze njihova prava i obavez, kao i prava i obaveze Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom institucije vlasti u BiH imaju dva izbora., prvi da osiguraju poštivanje zakona koji su usvojeni na razini BiH do Dejtonskog sporazuma, i drugi da Parlamentarna skupština BiH donese nove zakone koji se odnose na ove institucije. Kulturni forum u BiH ističe da je Strategija kulturne politike BiH predvidjela kao prioritetno rješavanje statusa Zemaljskog muzeja BiH jer predstavlja opšti interes BiH.

Ovaj dokument usvojen je 2008. godine od strane Vijeća ministara BiH i do danas ova obaveza prema Zemaljskom muzeju i drugim institucijama nije realizovana, navode iz Kulturnog foruma.

Kulturni forum smatra nedopustivim što su radnici i saradnici Zemaljskog muzeja dovedeni u situaciju da zatvore sve objekte 4. oktobra. Kulturni forum poziva sve nadležne institucije da reaguju u skladu sa svojim obaveznim odgovornostima bez odlaganja, kako bi se normalizovao rad Zemaljskog muzeja kao i drugih institucija i osigurala egzistencija vrijednih radnika i saradnika, istaknuto je u saopćenju za javnost.