Odgovornost prije svega
13

Kultura na pauzi: Šta je i do kada odgođeno u sarajevskim teatrima zbog koronavirusa

L. K.
Pandemija koronavirusa uzrokovala je otkazivanje mnogobrojnih koncerata, premijera filmova i predstava, kao i repriznih igranja opera, ali i mnogih drugih kulturno-zabavnih događaja. Sve to dovodi do važnog pitanja: Koliko će pandemija utjecati na kulturu?
U državi u kojoj kultura svakako nije na sigurnom tlu, već godinama pleše po tankom ledu, pandemija bilo kakvog virusa zbog kojeg se zatvaraju vrata teatra, a zavjesa ne diže danima - zasigurno nije dobra stvar. Igranja svih predstava i opera, repriznih ili premijernih, do daljnjeg su odložena u cijeloj BiH, što ne igra u korist kulture i bosanskohercegovačkih pozorišta.

Posljedice pojave koronavirusa bit će osjetne, ali pravila se moraju poštovati

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Izudin Bajrović siguran je da će posljedice pojave koronavirusa, a zatim i zatvaranja pozorišta, biti vrlo osjetne. Objašnjava kako su sva igranja na repertoaru odgođena na dvije sedmice, ali i kako nije siguran da li će poslije biti potrebe da pauza potraje.

"Svi bismo mi željeli da se to što prije okonča, da nastavimo normalno svoje živote. Osim što je reprizni repertoar odgođen, odgađa se i premijera opere 'Mala Floramye' koja je bila zakazana za 27. mart, a koju smo na probama doveli skoro do kraja priprema. Ali sve ćemo to nastaviti i završiti za deset dana, kada se okonča pauza", govori Bajrović.

Ističe kako je glumački ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo, uprkos velikoj želji za radom, svjestan svoje društvene odgovornosti prema publici i prema kolegama: "Naravno, ova pauza će biti osjetna i finansijski, jer se ulaznice ne prodaju, ne radi se... Ali, dijelimo sa svima ovo što nam se dešava, nadamo se da neće potrajati".

Direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Aleš Kurt kratko je objasnio kako SARTR svakako nije imao zakazan repertoar za mjesec mart, jer su za cijeli mjesec bile planirane pripreme i rad na novoj predstavi.

"Naravno, to je odgođeno do daljnjeg, sačekat ćemo da se situacija smiri. Na novoj predstavi radi raznolika ekipa, imamo nekoliko ljudi iz drugih zemalja pa smo svakako morali odgoditi pripreme kako bi se oni pokušali sigurno vratiti u svoje države. Uglavnom, pratimo naredbe kriznog štaba, pridržavamo se pravila i pozivamo sve naše posjetitelje da urade isto", objasnio je Kurt.

Zbog odluke kriznog štaba da se obustave svi događaji i okupljanja sa više od 250 ljudi, svoj martovski program otkazao je i Kamerni teatar 55. U kratkom saopćenju za javnost javili su kako se odgađaju dvije premijere i tri reprizna izvođenja, ali i kako će povrat novca biti moguć do 26. marta na biletarnici pozorišta.

Isto važi i za Centar za kulturu i mlade (CKM) u kojem su otkazani svi kursevi, edukacije i predstave.

"Odložili smo čak i 24. Festival komedije koji je trebao biti održan od 30. marta do 5. aprila. Cijeli repertoar je prolongiran dok se situacija u vezi s pandemijom ne riješi, što će se, nadamo se, dogoditi uskoro. Vrijedi naglasiti da će sve već kupljene karte za predstave važiti za prolongirane datume, tako da nema potrebe za refundaciju, niti će karte propasti - bit će iskoristive kada budu objavljeni novi datumi igranja predstava", objasnili su iz CKM-a i dodali kako će sve informacije o naknadnim izmjenama biti dostupne na Facebook stranici pozorišta.

Novootvoreno Moje pozorište također je pauziralo probe na prvoj predstavi "Čovjek ptica" te će naknadno obavijestiti javnost o tome da li će biti potrebno pomjeriti premijeru koja je zakazana za 16. april ove godine. Kao i ostali sarajevski teatri i Pozorište mladih Sarajevo je također otkazalo cijeli martovski repertoar izložbi i predstava te su odlučili izvršiti povrat novca za sve kupljene karte.

Šta raditi u vrijeme otkazivanja kulturno-zabavnih događaja i samoizolacije?

U periodu kada su društvene mreže i mediji zatrpani vijestima o širenju pandemije, samoizolaciji i otkazivanju događaja, mnogi sebi postavljaju pitanje - šta raditi sada kada smo prisiljeni boraviti u kućama?

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, smjestite se na kauč, osigurajte grickalice i u samo nekoliko klikova otputujte od Londona, preko New Yorka pa sve do magičnog Pariza kroz Googleovu kolekciju koja sadrži virtuelne galerije više od 500 muzeja.

Onda kada su predstave na pauzi, vrijedi se osloniti na bogat opus svjetske kinematografije. Donosimo vam nekoliko filmova o preživljavanju i optimizmu koji su idealni za vrijeme samoizolacije.

Na koncu, ne zaboravite osnovna pravila o tome kako se zaštititi od koronavirusa: redovno perite ruke i održavajte higijenu, izbjegavajte fizički kontakt i držite distancu od minimalno jednog metra od drugih ljudi, potrudite se što više vremena provesti u kućama i obavezno izbjegavajte kontakt s ljudima koji imaju simptome gripe ili prehlade.