Sastanak Herceg - Spahić
0

Kultura i turizam su najznačajniji brendovi BiH

FENA
Ibrahim Spahić i Nevenko Herceg
Ibrahim Spahić i Nevenko Herceg
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg danas se u u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu sastao s Ibrahimom Spahićem, direktorom Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", koji iza sebe ima zavidnu dvadesetšestogodišnju tradiciju i čije je svečano otvaranje zakazano za 7. februar.

Herceg i Spahić su, kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, razgovarali o svim važnijim pitanjima za razvoj turizma, kulture i zaštite životne okoline, kao i o važnosti i značaju predstojećeg festivala "Sarajevska zima".

Zadovoljan kako teku posljednje pripreme i otkrivajući kako će svečano otvaranje biti prava kulturno-turistička atrakcija, uz sudjelovanje 45 zemalja svijeta, tokom današnjeg susreta Spahić je iskoristio priliku zahvaliti se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru osobno na nesebičnoj podršci, uručivši mu pri tom vrijednu monografiju festivala "Sarajevska zima".

"BiH je prekrasna zemlja, na čijoj bogatoj raznolikosti počiva i vrijednost festivala - naglasio je Spahić, pozivajući ministra Hercega, također, na sudjelovanje na festivalu filma EKO-OKO, koji se održava u sklopu "Sarajevske zime".

Spahić je dodao da je film najbolji način da se uz potporu i djelovanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma zainteresiraju i potaknu mladi ljudi na upoznavanje strategije razvoja turizma i zaštite životne okoline.

Upoznavši Spahića s aktivnostima Ministarstva, kroz strategiju razvoja turizma i projekt "BiH zemlja raznolikosti", ministar Herceg mu je predstavio još nekoliko važnih projekata na kojima Ministarstvo radi i koji su od velikog značaja za promociju kako turizma, tako i kulture življenja.

"Festival, koji je među dvadeset najboljih u Evropi i koji baštini dvadesetšestogodišnju tradiciju umjetničkog druženja, snažan je umjetnički poziv na promišljanje o istinskoj ljepoti koja nas okružuje, a koje često kao da nismo ni svjesni", naglasio je ministar Herceg.

Ministar je također ovom prigodom uputio iskrenu dobrodošlicu svim umjetnicima i poklonicima umjetnosti koji će uveličati taj jedinstveni umjetnički, ali i turistički događaj u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.