BIS
405

Kultno sarajevsko kino Imperijal ponovo otvoreno

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Brew Imperial Society ili BIS novi je naziv za kultno sarajevsko kino Imperijal, koje je nakon 10 godina zahvaljujući grupi entuzijasta ponovo otvorilo svoja vrata, u nešto drugačijem ruhu.

Ovo kultno mjesto za sve Sarajlije danas je zvanično otvoreno izložbom radova 13 fotografkinja i fotografa iz naše zemlje, koji su pokazali kako vide ovo, nekada kultno mjesto okupljanja Sarajlija.

Priču o ponovnom rađanju Imperijala započeo je direktor The Brew Co. Orhan Galičić. Kako nam kaže, ideja da uz podršku raje stvori nešto originalno i nesvakidašnje je ono što ga je "gurnulo" u ovaj posao. Podrška porodice, prijatelja i šire lokalne zajednice brzo je stigla, a priliku da poslovnu ideju sprovede u djelo, ekipa The Brew Co. pronašla je u Crowdfundingu ili nekonvencionalnom načinu prikupljanja novca putem online platformi.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH kao što su Gorana Jovanović, Lejla Bradić, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

Vjerujući da će u budućnosti postati dio identiteta Sarajeva, ekipa The Brew Co. zajedno s rajom ne odustaje od cilja. Poruka je jasna, kino Imperijal vratilo se na BIS.