16. maja
37

Kultna predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
Jedna od najgledanijih predstava u regiji "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce'', u režiji Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena sutra na sceni Kamernog teatra 55 s početkom u 20 sati.

Predstava je rađena po tekstu bh. pisca Abdulaha Sidrana, a govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. O nadi i beznađu. Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom "Vltavom".

Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova Rudo, nastavnik muzike i horovođa, amater dirigent, svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik. Cijela predstava je depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

U predstavi igraju izvanredni: Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabina Bambur, Amar Selimović, Sabit Sejdinović i Dragan Jovičić.