Kultura
65

Kultna bosanska komedija "Državni lopov" gostuje u Splitu

Klix.ba
Bosanskohercegovački pozorišni hit "Državni lopov", prema tekstu Fadila Hadžića, gostuje u subotu 29. novembra u Splitu u Dvorani Lora s početkom u 19.00 sati.

Ova predstava uskoro slavi svoj deseti rođendan i trenutno je jedna od najstarijih živih predstava u BiH.

Tekst Fadila Hadžića koji je nastao davne 1977. godine i danas je aktualan zbog novih "Državnih lopova" naše svakodnevnice.

Riječ je o predstavi koju su na scenu postavili mladi glumci sarajevskog teatra Studio Scena, a aktualna je upravo zbog događaja kojima svjedočimo. Komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi "državni lopov" i naravno uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju.

Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.

Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom odvjetnika on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.

Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku nasmije i opusti. Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija.

Tri glumca, Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija u niz komičnih situacija nasmijat će publiku do suza..

Predstavu će imati priliku vidjeti i publika u Visokom, 6. decembra u 19:30 sati.