Novogodišnja bajka
160

Kultna baletna predstava "Krcko Oraščić" se nakon 44 godine vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Baletski spektakl i jedna od najpopularnijih predstava umjetničke igre na svijetu "Krcko Oraščić" (Ščelkunčik) premijerno će biti izvedena 29. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Razlog je to zbog kojeg iz ove pozorišne kuće već danima odjekuju predivne melodije Petra Iljiča Čajkovskog. Pripreme su u punom jeku, a nakon prisustvovanja jednoj od proba sigurni smo da će publika koja željno iščekuje premijeru izaći puna dobrih utisaka.

Zanimljivo je da se ova kultna baletna predstava u dva čina vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon 44 godine.

"Ne znam zašto se toliko čekalo jer je to sasvim logičan slijed događaja. Mi nastojimo da naš ansambl dobije na volumenu i značaju, kako ovdje, tako i u regiji. Riječ je o jednom naslovu koji sam po sebi dovoljno govori, koji više od 100 godina egzistira na međunarodnoj sceni i koji gotovo svaki evropski i svjetski centar koji ima ansambl klasičnog tipa bar u decembru ima na repertoaru", rekla je direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Belma Čečo-Bakrač.

Nije krila zadovoljstvo ni sreću što igrači, solisti i ansambl ove pozorišne kuće napokon mogu zaigrati "Krcka Oraščića" koji predstavlja vrhunac karijere svakog baletskog igrača. Značaj ovog baleta su u razgovoru za Klix.ba istakle i članice ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Svaka balerina na svom tijelu mora osjetiti i doživjeti tu vrstu baleta. To je veliki i značajan projekt i za mene i za pozorište", rekla je balerina Zulejha Kečo.

Čaroliju ove predstave dočarat će više od stotinu umjetnika koji vježbaju svaki dan dva puta dnevno. Balerina Albina Huskić nam je rekla kako su probe naporne jer je riječ o klasičnom baletu koji iziskuje veliku fizičku spremnost i određeni nivo tehničke sposobnosti. Ipak, njihov značaj je neupitan.

"Svi mi ovdje smo većinski klasično školovani igrači tako da su nam ovakve predstave uvijek izazovne, interesantne, nešto što je našem tijelu prirodno i što naše tijelo voli. Baleti Čajkovskog su poznati širom svijeta i veoma je bitno da se ovaj balet vrati na našu scenu. U isto vrijeme je veoma interesantno, zabavno i naporno, a mi se trudimo da istrajemo i da predstava bude što bolja", rekla je balerina Ana Kuzmanović.

Ova kultna baletna predstava u dva čina rađena je po muzici Petra Iljiča Čajkovskog, a režiju i koreografiju potpisuje Konstantin Kostjukov, direktor Baleta Narodnog pozorišta Beograd.

"Konstantin je učinio sve da svoje obaveze u Narodnom pozorištu Beograd prilagodi stvaranju ovog baleta u Sarajevu i pristao je postaviti ovakav balet u Sarajevu bez obzira na naš oskudni kadrovski broj", rekla je Čečo-Bakrač.

"Krcko Oraščić" je priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenu krckalicu za orahe - lutku Orašara. Klara i Orašar proživljavaju čudesne trenutke u izmaštanom svijetu. Uloga Krcka pripala je Igoru Pastoru, prvaku baleta iz Beograda, dok je ženska glavna uloga pripala Tamari Ljubičić, članici ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Svaka uloga je veoma bitna i svaka je drugačija. Uloga Klare ili Maše u ovoj predstavi meni je veliki izazov, nešto novo i nešto što nikada do sada nisam spremala i nisam imala priliku igrati. Puno vremena, truda i rada je uloženo, jer to ovaj balet iziskuje. Ovo je veliko klasično djelo i velika je čast imati ovakav balet na repertoaru, tako da se nadam da će živjeti dugo i da će publika prepoznati kvalitet", rekla je Tamara.

Dirigentskom palicom upravljat će Samra Gulamović, a u ovaj projekt uključen je veliki broj djece iz sve tri sarajevske baletske škole.

"Napravili smo audiciju, odabrali dječicu koja su aktivni sudionici i koja plešu po originalnoj verziji. To je značajan trenutak i za njih jer se napokon nalaze rame uz rame s profesionalcima u nečemu što će možda biti njihova profesija u budućnosti. Mi im na ovaj način otvaramo vrata ove profesije i pokazujemo spremnost da budući kadar odgajamo ovdje u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini", rekla je Čečo-Bakrač.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipe. Od tog perioda popularnost baleta "Krcko Oraščić" stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća. Balet Narodnog pozorišta Sarajevo je posljednji put ovo djelo izvodio 1973. godine u koreografiji Slavka Pervana.

Prva repriza je zakazana za 1. decembar, a druga za 26. decembar.