Nakon 25 godina
1

Kultna "Audicija" ponovo na sceni

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu danas je održana press konferencija povodom sutrašnje "duple" izvedbe kultne predstave "Audicija" na kojoj je bilo veoma živo.

Stari prijatelji, od kojih se mnogi nisu vidjeli 20 godina, sastali su se u prostoru gdje je u decembru 1984. godine sve počelo, i gdje će sutra izvesti predstavu koju su počeli igrati "za svoju dušu", a koju je poslije "slučajno" u živo gledalo više od dva i pol miliona ljudi.

Press konferenciji su prisustvovali svi osim Branka Đurića Đure koji u Sarajevo treba stići večeras, a koji će im se pridružiti na sutrašnjim probama. Haris Burina imao je neodložnih privatnih obaveza, ali će i on prisustvovati probama. Obrazlažući razloge zbog kojih predstavu za koju je interes pokazalo oko 20.000 ljudi koji su proteklih mjeseci zvali Akademiju, Emir Hadžihafizbegović koji je inicirao ovo okupljanje, kazao je kako nisu željeli da se ponovi "sindrom Bijelog Dugmeta".

  • Mi bismo, siguran sam, napunili Zetru, ali nije nam to bio cilj niti smo se okupili da bismo mi nešto oživjeli predstavu. Mi smo se okupili kao što se neko okupi za godišnjicu mature, okupili smo se na mjestu gdje je sve počelo, u Akademiji s koje smo potekli i koja ovih dana obilježava godišnjicu, i to su sve razlozi zbog kojih smo se odlučili predstavu igrati u ovom prostoru - kazao je Hadžihafizbegović.

Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo što su ponovo na istom mjestu nakon toliko godina, a nakon što su svi iznijeli svoje dojmove, Hadžihafizbegović je u šali kazao:

  • Sad ćemo još jedan krug...

Osim što su novinari imali priliku postaviti pitanja raspoloženim članovima "Audicije", glumac Jasmin Geljo izrazio je želju da postavi pitanje novinarima:

  • Što ste svi toliko ozbiljni? Niko se ne smije... - upitao je Geljo, a Admir Glamočak ga "dočekao":

  • Nije ti ovo Kanada - kazao mu je Glamočak, nakon čega su se i glumci i novinari "odvalili" smijati.

Za dvije predstave koje će se igrati sutra navečer na Obali nikome nisu poslane pozivnice, a čak su i sami glumci kupili karte za članove svojih porodica, s obzirom da će sav prihod biti usmjeren u fond za liječenje djece sa daunovim sindromom.