Kultura
601

KUD Lola iz Sarajeva slavi 70. rođendan

Klix.ba
Svečani koncert povodom obilježavanja 70 godina postojanja Kulturno-umjetničkog društva Lola" – Sarajevo će biti upriličen 14. januara 2017. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20 sati.

Osnovni cilj djelovanja KUD Lola je afirmacija istinskih vrijednosti, a posebno kulture i umjetnosti u najširem smislu, odnosno kreativnosti kao jednog od osnovnih pokretača pozitivnih kretanja u društvu. KUD Lola prepoznatljiv je po širini oblika djelovanja, masovnosti članstva i kvaliteti umjetničkog izraza. Ansambl narodnih igara KUD Lola je raznovrsnošću repertoara i kvalitetom prezentacije umnogome pridonio i doprinosi prepoznatljivosti na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Scensku interpretaciju Ansambla prati narodni orkestar, a u okviru KUD Lola djeluje i kamerni mješoviti hor Lola koji njeguje i djeluje na unapređivanju horskog pjevanja, kao i na približavanju horske muzike mladima. Svoje umjetničko stvaralaštvo KUD Lola je prezentirao u brojnim zemljama svijeta kako sudjelovanjem na smotrama, festivalima tako i prezentacijom niza samostalnih umjetničkih programa-cjelovečernjih koncerata. Za iskazano umijeće, scensku i umjetničku izražajnost, njegovanje i unapređivanje raznovrsnih oblika umjetničkog izraza, kvalitetu prezentacije, stvaralaštvo, masovnost, organiziranost, a posebno njegovanje kulturne baštine je nagrađivan brojnim najvišim priznanjima u zemlji i inozemstvu.

Za KUD Lola se i danas s razlogom može reći da spada među najuspješnija bosanskohercegovačka amaterska društva te da predstavlja svojevrstan sinonim kulturno-umjetničkog amaterizma i kulture u Sarajevu i BiH.