Dječiji festival
0

KUD "Bikavac" iz Višegrada pobijedio u Zvorniku

SRNA
Kulturno-umjetničko društvo "Bikavac" iz Višegrada osvojilo je prvo mjesto u konkurenciji folklornih ansambla na 13. Festivalu dječijeg folklora, narodnih pjesama i instrumenata Republike Srpske, koji je sinoć održan u Zvorniku.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
KUD "Drainac" iz Blaca, Srbija, osvojio je prvo mjesto u konkurenciji folklornih ansambla iz Srbije.
Drugo mjesto dijele KUD "Miloševac" iz Miloševca kod Modriče i KUD "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine, dok treće mjesto dijele KUD "Obarska" iz Velike Obarske kod Bijeljine i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Vlasenice.

Specijalna nagrada u konkureciji folklornih ansambla iz RS pripala je SKPD "Prosvjeta" iz Novog Goražda, dok je specijalnu nagradu za umjetnički dojam osvojio KUD "Lazarica" iz Batkovića kod Bijeljine.

Za najbolji orkestar proglašen je SPKD "Prosvjeta" iz Prnjavora, a za najmasovniji ansambl KUD "Ruzmarin" iz Donjeg Žabara. Prva nagrada za scenski prikaz običaja pripala je KUD "Kakmuž" iz Kakmuža kod Petrova.

Jelena Sandić iz KUD "Saničani" iz Prijedora proglašena je za najbolju igračicu Festivala, a Jovića Lujić SKPD "Dragaljevac" iz Dragaljevca za najboljeg igrača.

Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Mihajlo Ždero iz SKUD "Janja - Novo Naselje" kod Bijeljine.
Za najboljeg harmonikaša proglašen je Bojan Lazić iz SKPD "Prosvjeta" iz Prnjavora, dok je za najboljeg guslara proglašen Drago Milošević KUD "Vlatko Vuković" iz Bileće.

Na Festivalu, koji je okupio oko 1.100 učesnika, učestvovalo je 26 kulturno- umjetničkih društava i folklornih sekcija srpskih prosvjetnih i kulturnih društava "Prosvjeta" iz RS, Brčko distrikta i Srbije.

U današnjem festivalskom dijelu takmičenja nastupiće 11 folklornih sekcija osnovnih škola, kao i KUD "Sretenje" iz Rogatice, dok će iz Srbije nastupiti KUD "Hajduk Stanko" iz Šapca i KUD "Tronoša" iz Korenite kod Loznice.

Na Festivalu, koji se svake godine tradicionalno održava u Zvorniku, takmiče se djeca do 15. godina starosti.

Organizatori Festivala su opštinska SPKD "Prosvjeta" i Osnovna škola "Desanka Maksimović" iz Čelopeka kod Zvornika, dok je pokrovitelj opština Zvornik.