|

KUD Alat - muzički brend Trebinja

KUD Alat - muzički brend Trebinja
0
S
SRNA
20.11.2011. u 10:06
1
komentara
0

dijeljenja
KUD Alat - muzički brend Trebinja Foto: SRNA
Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Alat" iz Trebinja obilježilo je 55 godina postojanja tokom kojih je sa 500 članova preraslo u muzički brend Trebinja i najbrojnije društvo na Balkanu.
U okviru obilježavanja jubileja, članovi ovog društva predstavili su se sinoć i preksinoć posjetiocima u prepunoj sali Doma kulture u Trebinju sa više koreografija od Hercegovine, preko Aleksinca, do vojvođanskih i makedonskih igara.

Pozdravljajući brojne goste i sponzore koji su se okupili na obilježavanju velikog jubileja, čuvara muzičke baštine i narodnih običaja ovog kraja, predsjednik Društva Dragan Mijović-Žuti rekao je da je kroz "Alat" prošlo oko 3.000 članova, te da Društvo bilježi više od 2.500 koncerata i nastupa na prestižnim smotrama i festivalima folklora. Kada su u pitanju nastupi ovog kulturno-umjetničkog društva trebinjske sale su male da prime ljubitelje igara i pjesme koju izvode uigrani dugogodišnji članovi "Alata".

On je podsjetio da su članovi "Alata" osvajali brojna domaća i inostrana priznanja, a ove godine drugo mjesto na Internacionalnom festivalu folklora u Istanbulu. Osim nagrada, članovi KUD "Alat" ponosni su na brojne humanitarne nastupe, te učešće na mnogim značajnim kulturnim manifestacijama u gradu. Ovo Društvo je nedavno organizovalo humanitarni koncert za obnovu Saborne crkve u Mostaru, a svoju humanost planiraju da pokažu i nastupom u Ljubinju za pomoć mladoj djevojci iz tog grada.

KUD "Alat" radi u deset sekcija od dečije do prvog sastava, a na repertoaru ima 26 koreografija za koje imaju svoje nošnje i sopstveni orkestar. "Ove godine je upisano 70 novih članova, nakon čega smo prekinuli upis, jer više nemamo termina za probe, a zbog velike zainteresovanosti ponovo će početi probe za starije, koji žele da nauče da igraju", kaže Mijović.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...