Kultura
0

"Krugovi" u konkurenciji za nagradu Međunarodne novinarske akademije

Anadolija
Srdan Golubović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srdan Golubović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Film Srdana Golubovića "Krugovi" nominovan je među deset drugih filmova iz cijelog svijeta za prestižnu nagradu koju dodjeljuje Međunarodna medijska akademija (IPA) sa sjedištem u Holywoodu.

Film "Krugovi" je priča o Srđanu Aleksiću, pripadniku srpske vojske koji je u Trebinju 1992. godine žrtvovao svoj život da bi spasio civila kojeg su zlostavljali drugi pripadnici srpskih jedinica koje su okupirale ovaj grad.

Pored filma "Krugovi", za nagradu za najbolju internacionalni film, nominovani su danski "Lov", francuski film "Plavo je najtoplija boja", južnoafrički film "Četiri ugla", film "Wadjda" iz Saudijske Arabije, iranski "Prošlost", italijanski film "Velika ljepota", britanski "Metro Manila", belgijski "Raspad slomljenog bicikla", te izraelski "Bethlehem".

IPA je udruženje koje je 1996. godine osnovala Mirjana Van Blaricom, a okuplja profesionalne novinare koji izvještavaju o umjetnosti i zabavi.

Svake godine IPA dodjeljuje nagradu za dostignuća u oblasti filma, televizije i novih medija. Među dosadašnjim dobitnicima IPA nagrade su i Reese Witherspoon, Philip Seymour Hoffman, Felicity Huffman, Charlize Theron, Shirley MacLaine, Halle Berry, Russell Crowe, William H. Macy, James Woods, Edward Norton, Nicole Kidman, Dakota Fanning, Ewan McGregor...

Nagrada će biti dodijeljena 9. marta u Los Angelesu.