{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krsmanović i Kasumović u predstavi "Čorba od kanarinca"

S
9.3.2011. u 16:28
0
0
Krsmanović i Kasumović u predstavi "Čorba od kanarinca"
0
Krsmanović i Kasumović u predstavi "Čorba od kanarinca"
U petak, 11. marta, sa početkom u 20.00 sati na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti premijerno će biti izvedena predstava "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića. Riječ je o ispitnoj predstavi iz predmeta Režija studentice četvrte godine Odsjeka za dramaturgiju, Bojane Vidosavljević.
Mentor na ispitu je doc. Danis Tanović. U predstavi igraju Sanela Krsmanović i Moamer Kasumović.

Rediteljska eksplikacija

“Brak je nešto za što se čovjek uvijek kaje, bilo da ga sklopi ili ne sklopi”, Oscar Wilde

Pred nama je dvoje ljudi, muškarac i žena, vječiti optimista i beskompromisni pesimista, ona “koja ubija svojom životnom vedrinom” i on “koji bi i umro, samo da se ne pomjeri”. Pred njima dvoma je jedna od najvažnijih životnih odluka: stupiti u brak ili ne. Kada na komplikacije koje brak sam po sebi donosi (sudar dva različita svemira koji trebaju postati jedan) dodamo vrijeme i mjesto radnje “ovdje” i “sada”, dobijamo recept za “Čorbu od kanarinca”, u kojoj možemo naći sve probleme i životne lomove koje odluka na brak u današnjem vremenu može donijeti. Zato se njih dvoje odlučuju da u kratkom periodu “od pet minuta” prežive brak.

Publika je izdvojena od glumaca, ona je “voajer” koji viri u kutijicu na sceni, u kojoj je sadržan sav život dvoje ljudi. Ta kutijica je njihov dom, onakav kakav već jeste, onakav kakav žele zasnovati, onakav kakav se boje da će zapravo biti. Sva rekvizita kojom glumci raspolažu, sve stvari koje njih dvoje koriste “u igri braka” dio su njihove svakodnevnice. Scena je ogoljena, sa minimalnom scenografijom, baš kao i život ovo dvoje ljudi, koji u pet minuta moraju da se presaberu i donesu najvažniju životnu odluku: zasnovati porodicu ili ne.

U vremenu divljeg kapitalizma, kada je svako sutra neizvjesno, kada su nam dopuštene razne slobode, koje su u sudaru sa tradicijom i moralnim načelima na koje smo naučili, kada su uloge muškarca kao glave porodice i žene kao njenog stuba poremećene do neprepoznavanja, kada svako od nas zbunjeno traži samog sebe, odluka da se spojimo sa drugim bićem i s njime zasnujemo dom je mnogo hrabrija nego što je bila u vrijeme naših roditelja, kada je stupanje u brak bio prirodan čin, sam po sebi.

Sav strah koji ova odluka donosi sadržan je u pitanju “A šta ako ne uspijemo?”. Jedini odgovor na ovo pitanje je da će nam “uvijek ostati ljubav” i hrabra odluka da se pokuša pronaći zajednička sreća, s nadom da ćemo u tome uspjeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: