{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kroz program "Živa antika" promocija bh. arheologije

F
5.2.2006. u 11:34
0
0
Kroz program "Živa antika" promocija bh. arheologije
0
Kroz program "Živa antika" promocija bh. arheologije
«Živa Antika – Antica Viva», program osmišljen u bh. naučnim instuitucijama u cilju promocije arheologije u BiH, otpočet će u okviru predstojećeg XXII Internacionalnog festivala Sarajevo «Sarajevska zima».
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Riječ je o dugoročnom projektu kojeg je priredio Centar za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). Podrazumijevao bi organiziranje različitih tematskih izložbi, prezentacije atraktivnog arheološkog materijala i istraživanja, javne tribine o arheološkim nalazima i publikacijama te druge manifestacije.

Cilj je da se na osnovu naučno kontrolirane popularizacije arheoloških podataka i nalaza doprinese jačanju interesa za arheologiju i kulturnu baštinu BiH te njihovom boljem razumijevanju.

Poštivanje naučnih činjenica u kombinaciji sa modernim vidovima prezentacije arheologije osnovno je polazište projekta.

Pvi program koji će otvoriti projekt «Živa Antika» nosi naziv «Japodi među nama», modno-scenski performans zasnovan na motivima bh. kulturne baštine. Na originalan i atraktivan način nastoji se prezentirati i oživjeti kultura odijevanja i način svakodnevnog života antičkih Japoda, naroda koji je u predrimsko i rimsko doba naseljavao dijelove zapadnog Balkana, a koji se dobrim dijelom poklapaju sa prostorom današnje sjeverozapadne Bosne.

Prvog dana «Sarajevske zime» u Zemaljskom muzeju BiH bit će predstavljen japodski nakit i nošnje, na kojima simboli svjetlosti potvrđuju vječnu vezanost čovjeka za sunce kao izvor svjetlosti i života. Mlade umjetnice – modna kreatorka Minja Stjepanović i akademska kiparica Aida Šabanović predstavit će autentične odjevne predmete i nakit koje su za potrebe ove promocije izradile prema uputama dr. Branke Raunig, odnosno njene knjige «Umjetnost i religija prahistorijskih Japoda».

Revijom redizajniranih japodskih kostima mladih bh. kreatora u autentičnom ambijentu Zemaljskog muzeja BiH 7. februara u 10.00 sati i uz arheološku scenografiju pokušat će se zaploviti kroz vrijeme u posljednji milenij stare ere i pronaći spona sa savremenošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: