Konjičko kulturno ljeto
282

Kroz priču i crtež Dine Džumhura: Online predstavljanje "Nekropole sa stećcima - Gornja Bradina"

S.H.P.
Na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja u okviru repertoara "Konjičkog kulturnog ljeta 2020", kroz priču i crtež akademskog grafičara Dine Džumhura, sutra će biti predstavljen nacionalni spomenik "Nekropola sa stećcima - Gornja Bradina"

Nacionalni spomenik čini nekropola sa 57 stećaka, 11 nišana i 14 krstača. Nacionalni spomenik svjedoči o dugom kontinuitetu sahranjivanja na zaštićenom lokalitetu, s obzirom da spomenik čini nekropola sa stećcima, muslimanskim nadgrobnim spomenicima u formi nišana i pravoslavnim kršćanskim nadgrobnim spomenicima u formi križa.

Poseban značaj dobra čini njegova povijesna i dokumentarna čitljivost i različitost tipoloških i hronološko – stilskih osobina nadgrobnika. Osnovni umjetnički kvalitet spomenika predstavljaju ukrasi izvedeni u visokom reljefu i udubljivanju.

Od ukupno 82 spomenika, ukrašena su četiri stećka i svih 14 križeva. Motivi zastupljeni na stećcima su: urezana linija koja označava da se radi o dvojnom grobu, polumjesec, stilizirani ljiljani i udubljenje u vidu okvira, a na križevima: polujabuka, križevi u vidu reljefnog ispupčenja i udubljenja, ptica, polumjesec i zvijezde.