Iz perioda Austro-Ugarske
0

Kroz izložbu Kolekcije taksenih maraka zavirite u prošlost BiH

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ubiranje poreznih prihoda ima dugu prošlost i od prvog pojavljivanja pa do današnjeg vremena porezni sistem je prošao brojne promjene. Izložba koja je danas otvorena u Historijskom muzeju BiH daje nam mogućnost da zavirimo u period vladavine Austro-Ugarske, kada se porez naplaćivao putem taksenih maraka.

"Radi se o veoma rijetkim teksenim markama, koje posjeduju rijetki pojedinci i institucije. Imaju svega tri do četiri kolekcije, a danas je predstavljeno sedam izdanja taksenih maraka, koje su izlazile u periodu Austro-Ugarske (1879., 1886., 1912., 1916. i 1917. godine). Nisu bile korištene u poštanskom prometu, već su izdavane kao potvrde o plaćenom porezu državi i kao takve lijepljene na dokumente", rekla ja autorica izložbe, viša kustosica Alma Leko.

Ovu izložbu, na kojoj se prvi put predstavlja ova izuzetno rijetka i vrijedna kolekcija, do sada nepoznata javnosti, otvorili su direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac i doc. dr. Edin Radušić.

"Historijski muzej nas uvijek iznenadi svojim kolekcijama. To su izložbe koje nas podsjećaju na velike i male događaje. Ova izložba ima edukativni karakter i to joj daje posebnu vrijednost. Ona je simbol modernizacije BiH i početka njenog evropskog puta, odnosno okretanja ka Zapadu i reformama", rekao je na otvorenju doc. dr. Radušić.

Izložba će biti otovrena do kraja aprila.