Obilježena prva godišnjica otvaranja
0

Kriterion - mjesto gdje mladi uče, zabavljaju se i druže

FENA
U prostoru art kina Kriterion u četvrtak je svečano obilježena prva godišnjica otvaranja ovog kina.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Direktorica Fondacije kina Kriterion Vildana Drljević istakla je bitnost projekta art kina Kriterion, čime su mladi dobili priliku za afirmaciju i priznavanje svojih talenata.

Art kino Kriterion je 9. juna 2012. godine proslavilo svoj prvi rođendan, a tokom godine u prostorijama kina bila su organizirana mnoga dešavanja, od partija, koncerata, seminara, predstava, do sedmica filmova i okruglih stolova.

„Budući da Kriterion služi kao platforma i odskočna daska za sticanje iskustva koje brzo ljudima daje priliku da dalje napreduju i po završetku fakultetskog obrazovanja nađu stalne poslove, prosječno zadržavanje zaposlenika u Kriterionu je oko godinu dana. Ovakva fluktuacija kadra stvara dinamično okruženje u kojem mladi ljudi imaju priliku da uče jedni od drugih, razmjenjuju iskustva i stiču nova znanja, što se pokazalo izuzetno korisnim“ rekla je na pres-konferenciji članica Upravnog odbora Asja Krsmanović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dodala je da je u art kinu Kriterion u proteklih 365 dana prikazano 164 filmska naslova, ugošćeno 23 festivala, izložena 21 izložba, organiziran 61 DJ party i 36 koncerata, održano 46 radionica, 30 okruglih stolova, devet predstava, 26 koktela, devet događaja posvećenih književnosti.

Dalio Sijah, film programer, istakao je da je Kriterion prikazao nevjerovatna 164 filmska naslova tokom prošle godine, što predstavlja veliki uspjeh, ali i pokazatelj da art filmovi imaju publiku u Sarajevu.

Govoreći o budućim dešavanjima u art kinu Kriterion, Drljević je najavila izložbu posvećenu Bekimu Fehmiuu od 29. juna do 5. jula, program Sarajevo - Innsbruck (5. i 6. jula), te izložbu crteža Frames Enisa Čišića (7. do 15. jula) saopćeno je iz Art kina Kriterion.