Stara priča
69

Kriteriji za formiranje liste istaknutih umjetnika u Kantonu Sarajevo i ove godine predmet spora

M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz godine u godinu Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo ažurira Registar istaknutih samostalnih umjetnika u kojem se nalaze ličnosti iz različitih umjetničkih grana za koje se izdvajaju sredstva iz budžeta KS kao doprinos za obogaćivanje kulturno-historijskog opusa naše zemlje. Međutim, ova lista uvijek izazove i mnoge polemike.
Fuad Backović Deen, Hari Varešanović, Almin Zrno, Ahmed Burić i Vanja Lisac samo su neka od imena iz svijeta umjetnosti koja su se našla na ovom spisku za 2019. godinu. Na ovoj listi se smiju naći isključivo osobe koje nisu u radnom odnosu te one kojima je umjetničko stvaralaštvo jedino profesionalno zanimanje.

Međutim, paralelno s objavljivanjem imena svake godine pojave se i brojne kritike na kriterije na osnovu kojih se sastavljaju liste, ali i prijedlozi na koji način bi se mogao unaprijediti kompletan proces.

Svoj stav o Registru istaknutih samostalnih umjetnika nedavno je na Twitteru iznio i poznati bh. interpretator sevdalinki i muzičar Damir Imamović koji ističe kako godinama prati, kako navodi, trakavicu u vezi s listom istaknutih umjetnika u Sarajevu.

"Već godinama pratim trakavicu u vezi s listom istaknutih umjetnika KS i uredno se ne prijavljujem, jer sam, kao i većina umjetnika, zbunjen protivriječnostima regulative. S jedne strane, morate biti umjetnik 's rezultatima' (koncertima, izložbama, dobrim kritikama), a s druge strane morate dokazati da ste socijalni slučaj, jer ne smijete zaraditi više od minimalca. Otuda sva 'zbunjoza' u vezi s tom listom. Samom zakonodavcu nije jasno šta želi tom listom: da osigura zakonski status umjetnicima koji vrijedno rade ili da omogući socijalnim slučajevima da imaju zdravstveno", napisao je Damir Imamović.

On dodaje kako nije rijedak slučaj da se na ovom spisku nađu milioneri, ali u isti mah i stariji članovi zajednice kojima socijalno i zdravstveno osiguranje puno znači.

"Da li je ikome palo na pamet da napravi, naprimjer, dvije liste? Ili da ponudi status koji bi omogućio registraciju umjetničke djelatnosti kao posebnog obrta s pogodnostima, ali i obavezama. Naprimjer, slobodni umjetnik bi mogao izdati fakturu, ima pogodnosti pri carini repromaterijala i sl. I opet ide rok za prijavu, a meni se stomak okreće, jer da bih bio 'istaknut', moram dokazati da sam kokuz", kategoričan je Imamović.

Kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, koji je po profesiji glumac, kazao je za portal Klix.ba kako je neophodno krenuti u proces izrade i usvajanja novog Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima KS zbog zastarjelosti postojećeg.

"Izmjene i dopune Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima KS su zadnji put napravljene 2015. godine i očigledno je došlo vrijeme za donošenje nove zakonske regulative u ovom polju. Mi bismo do kraja godine trebali izvršiti nove izmjene postojećeg zakona kako bi došlo do prilagodbe pošto smo i ranije već razgovarali s pojedinim umjetnicima i strukovnim udruženjima, a već se spremamo za izradu novog zakona. Moram reći da je jedna od najrealnijih opcija zapravo i uvođenje dvije kategorije što je prvenstveno i bio stav našeg ministarstva, tj. istaknutih samostalnih umjetnika i samostalnih umjetnika i sve ćemo uraditi da unaprijedimo ovaj proces", istakao je ministar Kurić.