Bajkoviti balet
203

"Krcko Oraščić" nakon 44 godine izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Jedan od najpopularnijih baleta na svijetu "Krcko Oraščić" sinoć je nakon pune 44 godine izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Najstariji hram kulture u Sarajevu bio je prepun, a publika je višeminutnim aplauzom nagradila ovaj bajkoviti balet koji se u svijetu tradicionalno izvodi u božićnom i novogodišnjem periodu.

"Krcko Oraščić" je priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenu krckalicu za orahe - lutku Orašara. Klara i Orašar proživljavaju čudesne trenutke u izmaštanom svijetu. Uloga Krcka pripala je Igoru Pastoru, prvaku baleta iz Beograda, dok je ženska glavna uloga pripala Tamari Ljubičić, članici ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Čaroliju ove predstave dočaralo je više od stotinu umjetnika, među kojima i veliki broj djece iz sve tri sarajevske baletske škole.

Koreografiju i režiju potpisuje bivši prvak baleta Konstatnin Kostjukov koji trenutno obnaša funkciju direktora Narodnog pozorišta Beograd. Za kostime je bila zadužena Amna Kunovac-Zekić, a za scenu Josip Lovrenović.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipe. Od tog perioda popularnost baleta "Krcko Oraščić" stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća. Balet Narodnog pozorišta Sarajevo je posljednji put ovo djelo izvodio 1973. godine u koreografiji Slavka Pervana.

Prva repriza je zakazana za 1. decembar, a druga za 26. decembar.